Grécko môže stále vystúpiť z eurozóny

Atény/New York 18. júna (TASR) – Európa potrebuje dlhodobý rámec pre vytvorenie federálnej a fiškálnej únie, ak chce zostať dôveryhodná, myslí si profesor Princeton University Harold James. Dodal, že Grécko môže vystúpiť z eurozóny, aj keď vo víkendových voľbách vyhrali strany podporujúce finančnú pomoc.
"Európski lídri počas uplynulých približne dvoch rokov len prijímali celé série krátkodobých opatrení. V podstate len pred sebou kopali plechovku, ale už v tom nemôžu pokračovať. Je potrebné pracovať na dlhodobom rámci, a potom sa krátkodobý rámec stane dôveryhodným," uviedol James pre CNBC.
Podľa Jamesa výsledky gréckych volieb ukázali, že Gréci chcú zostať v Európe. "Je pravdou, že v každej krajine existuje enormná vernosť európskemu projektu a európskemu ideálu, a jednou z najúžasnejších vecí je to, čo sme videli počas niekoľkých uplynulých týždňov, že Grécko je krajinou, kde je podľa všetkých prieskumov najsilnejšia podpora eura." Gréci podľa Jamesa chcú euro, pretože sú presvedčení, že je pre nich výhodné. "A je absolútne správne myslieť si, že krátkodobé dôsledky vystúpenia Grécka z eurozóny by boli strašné."
James však upozornil, že pretrváva problém nízkej konkurencieschopnosti gréckej ekonomiky. Za absurditu označil napríklad to, že Grécko dováža paradajky z Holandska. Varoval, že Atény stále môžu opustiť eurozónu.
"Na druhej strane skutočný problém konkurencieschopnosti sa bude riešiť v tomto rámci len veľmi, veľmi ťažko." Preto si James vie predstaviť, že niekedy v budúcnosti môžu Atény dočasne vystúpiť z eurozóny, aby zvýšili svoju konkurencieschopnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy