Španielsko a Taliansko považujú výsledok gréckych volieb za úspech pre EÚ a euro

Miláno/Madrid 18. júna (TASR) – Predsedovia vlád Talianska a Španielska, ktorí s napätím čakali na výsledok volieb v Grécku, privítali dnes víťazstvo proeurópskych konzervatívcov ako dobrú správu pre budúcnosť Európy.
Taliansky premiér Mario Monti uviedol, že výsledky, ktoré naznačujú víťazstvo Novej Demokracie približne o tri percentá pred ľavičiarmi, vystupujúcimi proti medzinárodnej pomoci, znamená dobrú správu pre budúcnosť EÚ aj eurozóny. Atény sa podľa neho teraz musia sústrediť na čo najrýchlejšie zostavenie novej vlády a prijatie jej programu.
"Výsledky nám prinášajú víziu pokojnejšej budúcnosti pre EÚ a eurozónu," konštatoval v Mexiku Monti pre taliansku verejnoprávnu televíziu po príchode na summit skupiny G-20.
Španielsky premiér Mariano Rajoy, prichádzajúc do mexického Los Cabos na rokovanie G-20, privítal výsledky gréckych volieb s potešením. Označil ich za "dobrú správu pre Grécko a veľmi dobrý výsledok pre EÚ, euro a Španielsko".
"Som jednoznačne presvedčený, že to posilní euro. Projekt eura je nezastaviteľný a mal by pokračovať," uviedol predseda španielskej vlády.
Španielsko i Taliansko patria medzi najzadlženejšie krajiny EÚ a hovorí sa o nich ako o najpravdepodobnejších adeptoch na medzinárodnú finančnú pomoc, ak sa im nepodarí naštartovať hospodársky rast a znížiť dlh verejných financií, komentuje agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy