Gréci upokojili trhy, cena WTI sa priblížila k hranici 85 USD/barel

Singapur 18. júna (TASR) – Cena americkej ropy vzrástla v Ázii k hranici 85 USD za barel (159 litrov) potom, ako výsledky opakovaných parlamentných volieb v Grécku naznačili, že krajina by mala zostať v eurozóne. To do určitej miery zmiernilo riziko väčších otrasov na finančných trhoch, minimálne na najbližšie obdobie.
Po spočítaní viac ako 82 % hlasov by konzervatívna Nová demokracia získala v parlamente 130 kresiel, zatiaľ čo druhá v poradí, radikálna ľavicová strana SYRIZA, ktorá nesúhlasí s úverovými podmienkami EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF), len 71 kresiel. Na 3. mieste by sa umiestnilo Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), ktoré by v parlamente predbežne obsadilo 33 kresiel. Proeurópske strany, Nová demokracia a PASOK, by tak v 300-člennom parlamente získali nadpolovičnú väčšinu.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli vzrástla napoludnie v Singapure o 80 centov na 84,83 USD (67,35 eura) za barel potom, ako v piatok (15.6.) vzrástla na záver obchodovania o 12 centov a uzatvorila na úrovni 84,03 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste zaznamenala rast o 86 centov na 98,47 USD/barel.
Analytici sa však stále obávajú, ako sa situácia v Grécku bude vyvíjať v neskoršom období. "V krátkodobom horizonte sa trhy upokoja, keďže výsledky volieb by Aténam mali dať určitý priestor na nadýchnutie," povedal analytik Sean Darby zo spoločnosti Jefferies Group. "No z dlhodobejšieho pohľadu si investori stále nemôžu byť istí, že problémy sú zažehnané," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy