EÚ predĺži zákaz prepravy tekutín v lietadle

Düsseldorf 16. júna (TASR) – Európska komisia predĺži zákaz prepravy tekutín vo viac ako 100-mililitrových obaloch v príručnej batožine na palube lietadiel. Informoval o tom dnes nemecký ekonomický týždenník Wirtschaftswoche na svojej webovej stránke.
Toto obmedzenie, zavedené v roku 2006, malo byť pôvodne zrušené v apríli 2013, ale Európska komisia svoj názor medzičasom zmenila.
Brusel oznámil členským štátom EÚ, že „úplné zrušenie zákazu k 29. aprílu 2013 nie je možné“, píše sa podľa Wirtschaftswoche v správe nemeckého ministerstva dopravy adresovanej výboru Spolkového snemu pre cestovný ruch. Dôvodom odkladu sú podľa týždenníka problémy s kontrolnými zariadeniami.
Tento krok by bol úspechom pre nemecké letiská, ktoré sú proti zrušeniu zákazu v uvedenom termíne, píše Wirtschaftswoche. Zatiaľ totiž nemajú dostatok skenerov, ktoré zväčša pracujú bezchybne, ale ani zďaleka nie dosť rýchlo. Pre nasadenie letiskových skenerov by sa museli urobiť rozsiahle stavebné zmeny v priestoroch terminálov, keďže nové zariadenia sú objemné a vážia viac ako tonu. Navyše náklady na nákup, prestavbu a personál boli vyčíslené na desiatky miliónov eur a budú ich znášať polícia a letiská.
„Takáto rozsiahla prestavba by mala byť podľa spolkovej vlády odložená dovtedy, kým nebudú k dispozícii zariadenia vhodné na praktické použitie,“ píše sa v liste štátneho tajomníka ministerstva dopravy Jana Mückeho.

Súvisiace články

Aktuálne správy