Cyprus čaká so žiadosťou o pomoc na výsledok gréckych volieb

Nikózia 16. júna (TASR) – Cyprus počká na výsledok nedeľných (17.6.) predčasných volieb v Grécku a až potom rozhodne o tom, akým spôsobom pomôže bankovému sektoru v krajine.
Banky ostrovného štátu sa totiž príliš angažovali v Grécku a museli odpísať veľké straty z jeho dlhopisov. A v prípade, že Grécko bude musieť opustiť menovú úniu, sa ich problémy ešte prehĺbia.
Cyprus naliehavo potrebuje zohnať do konca júna 1,8 miliardy eur na rekapitalizáciu Cyprus Popular Bank, ktorá má najväčšiu expozíciu voči gréckemu dlhu. Vláda v Nikózii zvažuje dve možnosti: buď požiada o záchranný úver Európsku úniu a Medzinárodný menový fond, alebo požiada o bilaterálnu pôžičku iný štát. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude znova na Rusko, ktoré už vlani požičalo Nikózii 2,5 miliardy eur.
Cyperský minister financií Vassos Shiarly v tejto súvislosti uviedol, že úver od európskeho záchranného fondu nie je jediná možnosť, ako by mohol ostrovný štát získať potrebné peniaze. Dodal ale, že konečné rozhodnutie padne až po gréckych voľbách.
Ratingová agentúra Moody’s znížila v utorok večer (12. 6.) rating dvoch z troch najväčších cyperských bánk o jeden stupeň a 14. júna posunula aj rating samotného Cypru hlbšie do špekulatívneho pásma z Ba1 na Ba3. Ako dôvod uviedla zvýšené riziko odchodu Grécka z eurozóny.
Moody’s upozornila, že cyperské banky majú na problematickom gréckom trhu širokú sieť pobočiek a hrozí im, že v prípade takzvaného grexitu, teda vystúpenia grécka z menovej únie, by čelili zvýšenému výberu vkladov z týchto pobočiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy