Eurozóna potrebuje spoločného ministra financií

Paríž 16. júna (TASR) – Eurozóna potrebuje spoločného ministra financií a mala by tiež zvážiť vydávanie spoločných dlhopisov. Uviedla generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová pre dnešné vydanie francúzskych novín Libération.
Podľa nej, menová únia musí "kolektívne rozhodnúť" o svojom ďalšom vývoji. Ak sa chce posunúť dopredu musí prekročiť doterajší rámec a pristúpiť k tesnejšej integrácii rozpočtových politík jednotlivých štátov a k vytvoreniu spoločných nástrojov pre dohľad nad finančným sektorom a tiež mechanizmus na riešenie bankových kríz.
Riešenie dlhovej krízy bude hlavnou témou aj nadchádzajúceho summitu Európskej únie (EÚ), ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna v Bruseli. Práve na tomto summite by mali európski lídri načrtnúť tzv. "cestovnú mapu", teda návrh krokov na postupné vytvorenie fiškálnej únie. Ale Lagardeovej návrh môže naraziť na odpor Berlína.
Nemecko, ktoré je vzhľadom na veľkosť svojej ekonomiky najväčším prispievateľom do záchranných fondov, trvá na tom, že štáty eurozóny musia najskôr vytvoriť fiškálnu úniu. Až potom je ochotné začať uvažovať o emisii spoločných dlhopisov.
"Podľa môjho názoru, je potrebné, aby Európania a predovšetkým eurozóna v krátkom čase, možno kratšom ako tri mesiace, vyslali silný signál o kolektívnej ochote posilniť svoju menovú úniu," povedala Lagardeová pre Libération. Upozornila tiež, že je dôležité zvážiť aj vytvorenie spoločného ministerstva financií krajín eurozóny, ktoré by vydávalo dlhopisy.
"To sa nedá stihnúť za noc, ale je dôležité deklarovať tento kolektívny princíp," vyhlásila.

Súvisiace články

Aktuálne správy