Trvalý euroval Slovensko podľa Fica ratifikuje do konca júna

O trvalom eurovale sa bude rokovať už na nastávajúcej schôdzi parlamentu tak, ako bolo pôvodne plánované. Najneskorší termín jeho ratifikácie je podľa premiéra Roberta Fica po rokovaní s opozíciou 30. jún tohto roku.

Trvalý euroval bude na Slovensku ratifikovaný do konca júna. Podľa premiéra Roberta Fica sa na tom na štvrtkovom rokovaní zhodla vládna väčšina s opozičnými stranami s výnimkou SaS, ktorá európske stabilizačné mechanizmy dlhodobo odmieta. Zároveň na rokovaní podľa premiéra odznel jednoznačný názor všetkých parlamentných strán o tom, že Slovensko by sa malo správať ako zodpovedný a dôveryhodný partner, s ktorým sa dá v rámci perspektívnej časti Európy počítať.

„Vítam, že s výnimkou jednej politickej strany, ktorá dlhodobo má odmietavý postoj, ostatné politické subjekty, vrátane vládneho Smeru-SD, vyjadrili jasný záujem ratifikovať trvalý euroval v termíne do 30. júna 2012. Nebudeme teda odkladať hlasovanie o ratifikácii až po júni, chceme to zrealizovať na tejto schôdzi Národnej rady SR,“ povedal po rokovaní s predstaviteľmi opozície Fico.

Momentálne je ratifikácia zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM) v programe nadchádzajúcej schôdze zaradená ako deviaty bod. Predseda parlamentu Pavol Paška má však ešte s opozíciou diskutovať, kedy v rámci nadchádzajúcej schôdze bude ratifikácia prerokovaná. „Ale tak, aby 30. júna 2012 bol trvalý euroval na Slovensku ratifikovaný. Nemáme záujem čakať niekde v kúte, sme samostatná suverénna krajina,“ dodal Fico.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka bol hlavným dôvodom pokusu o odloženie hlasovania vyčkanie na rozhodnutie Nemecka. SaS však návrh odmieta ako taký. Premiér Robert Fico mal podľa Sulíka možnosť ukázať, že obhajuje štátne záujmy Slovenska, avšak len oznámil, že trvalý euroval schválime.

Ďalšie opozičné strany ako KDH, SDKÚ-DS či Most-Híd naopak s podstatou ESM súhlasia. Odsunutie hlasovania malo súvisieť predovšetkým so zvýšenou opatrnosťou po gréckych voľbách a hlasovaním o eurovale v Nemecku. „Musíme byť opatrní, ale zároveň nesmieme signalizovať, že sa nejakým spôsobom obávame. Je to spoločná zodpovednosť,“ vyhlásil po rokovaní predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Rozhodnutie Slovenska o eurovale by pritom nemali ovplyvniť ani parlamentné voľby v Grécku. Aj keď je pravda, že odchod Grécka z eurozóny by mohol znamenať aj pre slovenské hospodárstvo silný negatívny dopad. Odhady takéhoto vývoja by pritom mal už v piatok na Rade solidarity prezentovať minister financií Peter Kažimír.

Podľa premiéra v súčasnosti možno povedať, že zotrvanie Grécka v eurozóne má viac výhod ako nevýhod a eurozóna by mala urobiť všetko preto, aby Grécko zostalo jej súčasťou. Nie však za každú cenu. „Pokiaľ si Gréci nebudú plniť podmienky, ktoré sú nastavené v súvislosti s ozdravovaním verejných financií a nebudú plniť podmienky, ktoré súvisia s finančnou výpomocou, Slovensko sa pridá ku krajinám, ktoré budú žiadať vyradenie Grécka z eurozóny,“ konštatoval Fico.

Vládny Smer zároveň potvrdil, že bude podporovať užšiu integráciu v Európe. Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku to vyplýva aj zo štruktúry slovenskej ekonomiky a jej závislosti na najväčších ekonomikách eurozóny. „Z dnešného pohľadu budúceho vývoja myslím, že budeme zastávať myšlienku vyššej aj politickej aj ekonomickej integrácie ako nevyhnutný predpoklad pre riadenú koordináciu trhu a ochranu našej vlastnej európskej meny,“ povedal po rokovaní s opozíciou Paška.

Súvisiace články

Aktuálne správy