Francúzsko požaduje balík na zabezpečenie finančnej stability

Paríž 13. júna (TASR) – Francúzsko tlačí na Európsku úniu (EÚ), aby prijala balík na zabezpečenie finančnej stability, čo by utlmilo krízu eurozóny. Paríž tvrdí, že negatívna reakcia trhu na víkendové rozhodnutie ministrov financií eurozóny poskytnúť Španielsku až 100 miliárd eur na sanáciu bankového sektora dokazuje potrebu komplexnejších opatrení.
Francúzsko podľa Financial Times (FT) navrhne pred summitom EÚ, ktorý sa bude konať 28. júna, balík opatrení. V jeho rámci by Európska centrálna banka (ECB) mala dostať na starosť bankový dohľad a nový Európsky mechanizmus pre stabilitu (European Stability Mechanism, ESM), ktorý vznikne v júli, by mal mať možnosť priamo rekapitalizovať banky.
Nová socialistická vláda prezidenta Françoisa Hollanda dala v uplynulých dňoch jasne najavo, že za svoju najvyššiu prioritu považuje dohodu o urgentných krokoch na riešenie dlhovej krízy eurozóny.
Paríž chce, aby prvým krokom k bankovej únii bolo to, že ECB získa zodpovednosť za dohľad nad systematicky dôležitými bankami a za ich likvidáciu v prípade krachu. ECB by mala vykonávať záťažové testy a ESM by sa mal stať nástrojom na rekapitalizáciu bánk v prípade potreby.

Súvisiace články

Aktuálne správy