Španielsko a Taliansko požadujú pomoc od ECB

Madrid/Rím/Brusel 13. júna (TASR) – Španielsko a Taliansko požadujú pomoc Európskej centrálnej banky (ECB). Na prežitie eurozóny je podľa španielskeho premiéra Mariana Rajoya potrebné okamžite vyriešiť problémy s likviditou a financovaním a naštartovať fiškálnu integráciu rovnako ako integráciu finančného sektora.
Víkendové rozhodnutie ministrov financií eurozóny poskytnúť Španielsku až 100 miliárd eur na sanáciu domácich bánk nedokázalo upokojiť trhy. Rajoy dnes v španielskom parlamente vyhlásil, že bude „bojovať“ s centrálnymi bankármi, ktorí odmietajú kupovať dlh okrajových štátov eurozóny. Rajoy tiež zverejnil otvorený list lídrom Európskej únie (EÚ), v ktorom vyzýva ECB, aby nakupovala dlhopisy štátov, ktoré majú problémy s financovaním na trhu. Podľa talianskeho premiéra Maria Montiho Európa stojí pred rozhodujúcim momentom.
Lídri najväčších juhoeurópskych ekonomík prešli do ofenzívy, pretože výnosy dlhopisov ich krajín pokračujú v raste a približujú sa k neudržateľným úrovniam. Aktuálny vývoj na dlhopisových trhoch signalizuje, že už vyprchal vplyv dlhodobých úverov ECB v celkovej hodnote okolo 1 bilióna eur, ktoré poskytla bankám koncom minulého a začiatkom tohto roka.
Podľa hlavného ekonóma Société Générale pre Európu Jamesa Nixona kríza nevyhnutne zasiahne aj Taliansko. „Juhoeurópske ekonomiky sú skutočne vo voľnom páde a chuť trhu kupovať dlh juhoeurópskych krajín rýchlo vysychá. Neviem si predstaviť nič, čo by mohlo zmeniť túto dynamiku.“
Monti povedal v parlamente, že EÚ nemá čas počkať na to, kým úsporné opatrenia stabilizujú náklady na financovanie na trhu a že politici musia podporiť rast ekonomiky. „Európa potrebuje predovšetkým rýchlejší rast,“ uviedol Monti.
Talianska ekonomika klesla v 1. štvrťroku o 0,8 % a o 0,7 % v poslednom kvartáli vlaňajška. Španielsky hrubý domáci produkt (HDP) sa znížil v prvých troch mesiacoch už druhý kvartál za sebou o 0,3 %.
Európska komisia predpokladá, že rozpočtový deficit Španielska tento rok dosiahne 6,4 % HDP a 6,3 % v roku 2013. Cieľom vlády premiéra Rajoya je tento rok stiahnuť schodok na 5,3 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy