Eurozóna musí zmierniť úsporné opatrenia

Hamburg 13. júna (TASR) – Vzhľadom na prehĺbenie problémov eurozóny požaduje americká investičná banka Goldman Sachs zmiernenie úsporných opatrení v krízou zasiahnutých krajinách.
V súčasnej situácii pomôže v krátkom časovom horizonte len "uvoľnenie finančnej politiky rovnako ako požadovaných úspor," uviedol hlavný ekonóm Goldman Sachs Jan Hatzius pre nemecký týždenník Die Zeit. Štrukturálne reformy, ktoré preferuje napríklad nemecká vláda, budú mať podľa Hatziusa maximálne v dlhodobom horizonte pozitívne účinky.
Aby sa krízou zasiahnuté krajiny dostali k peniazom, potrebným na ich financovanie, za dobrých podmienok, je potrebné, aby eurozóna "ručila prinajmenšom za časť dlhov spoločne," myslí si Hatzius. "Už je to prevládajúci názor, aj keď existujú rozličné modely, ako to zorganizovať".
Okrem toho sa Nemci musia pripraviť na infláciu na úrovni až okolo 4 %, ak sa má táto kríza vyriešiť. "Čím nižšia inflácia, tým bude ťažšie zbaviť sa dlhov." Inflácia v eurozóne musí byť podľa Hatziusa minimálne na úrovni 2 %. "Potom však musia ceny v Nemecku ročne vzrásť o 3 % až 4 %, aby vykompenzovali spomalenie inflácie v krízou zasiahnutých krajinách."

Súvisiace články

Aktuálne správy