V nemeckých a českých bankách začali pribúdať vklady

Praha 13. júna (TASR) – Zhoršujúca sa ekonomická situácia v okrajových štátoch eurozóny zvyšuje príťažlivosť takzvaných bezpečných prístavov. Kým vklady na účtoch bánk problémových krajín Európy klesajú, v Nemecku silno rastú. Nárast depozitov, a to aj zo zahraničia, sa prejavuje aj v Česku. Dnes o tom informuje český denník E15.
Vklady v nemeckých bankách do konca apríla 2012 medziročne vzrástli o 4,4 % a dosiahli 2,17 bilióna eur. Vyplýva to z údajov Európskej centrálnej banky (ECB). Vklady v bankách v Španielsku, Grécku a Írsku v rovnakom období klesli spolu o 6,5 % na 1,2 bilióna eur. V Grécku bol ich pokles až 16-%.
V Česku za 12 mesiacov do konca apríla vzrástli vklady v korunách a zahraničných menách o 237 miliárd Kč (9,23 miliardy eur), teda o 8,8 % na 3,03 bilióna Kč. Depozity zo zahraničia sa zvýšili dokonca o 60 % na 124 miliárd Kč. Uvádza to Česká národná banka (ČNB).
Pre nemecké finančné domy sú prostriedky zo zahraničia vítaným prilepšením. Deutsche Bank získala od zahraničných vkladateľov od októbra minulého roka do konca marca 5 miliárd eur. Commerzbank dosiahla ešte lepší výsledok. V 1. štvrťroku tohto roka jej zverili cudzinci 7 miliárd eur svojich úspor. Vďaka nim sa banka vzdala zámeru získať nové prostriedky na zvýšenie svojho kapitálu na dlhopisovom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy