M. Monti odkazuje, že Taliansko nebude potrebovať záchranu cez euroval

Brusel 13. júna (TASR) – Taliansko nepotrebuje záchranu cez euroval teraz a ani v budúcnosti. Vyhlásil to taliansky premiér Mario Monti v reakcii na množiace sa názory, že po zachraňovaní španielskeho bankového sektora je na rade pomoc pre Taliansko, aby sa upokojili finančné trhy. Správu dnes uviedol európsky internetový denník EUobserver.
Podľa denníka Monti tento postoj prezentoval v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu ARD, ktorý odvysielali v utorok (12. 6.).
"Taliansko ani teraz, ani v budúcnosti nebude odkázané na pomoc z Európskeho mechanizmu pre stabilitu," povedal Monti a vyzval finančných investorov i analytikov na finančnom trhu, aby nepodliehali predsudkom a tlaku, ktorý vytvárajú médiá.
Monti zároveň poukázal na skutočnosť, že Taliansko už zanechalo svoje "nedisciplinované" správanie z minulosti za sebou a v súčasnosti sa snaží viac ako ktorákoľvek iná krajina EÚ, aby dostalo pod kontrolu stav verejných financií.
Technokrat Monti, presadzujúci nepopulárne reformy, však stráca politickú podporu vo vlastnej krajine, upozornil dnes EUobserver. Pripomenul, že podľa prieskumov verejnej mienky z minulého týždňa má Monti podporu iba 34 % Talianov, kým vlani po svojom nástupe do funkcie uvoľnenej po Silviovi Berlusconim mal 71-% podporu verejnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy