Vlastník značky Zara zvýšil zisk za 1. kvartál až o 30 %

Madrid 13. júna (TASR) – Španielska spoločnosť Inditex, najväčší maloobchodný predajca odevov na svete, dokázala odolať tlaku dlhovej krízy a za 1. kvartál obchodného roka 2012/2013 zaznamenala prudký rast zisku.
Vlastník známej značky Zara oznámil dnes medziročný rast čistého zisku za 1. kvartál, ktorý sa skončil 30. apríla, o 30 % na 432 miliónov eur. Tým výrazne prekonal odhady trhov. Tržby vzrástli o 15 % na 3,42 miliardy eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávali zisk na úrovni 383,4 milióna eur a tržby asi 3,3 miliardy eur.
K rastu zisku dopomohlo najmä zníženie závislosti firmy od problematického domáceho trhu a presunutie pozornosti najmä na krajiny mimo Európskej únie. Otázne však je, či sa firme bude takto dariť aj v ďalšom období, keďže ani vyhliadky svetovej ekonomiky nie sú v dôsledku dlhovej krízy Európy veľmi priaznivé.
Podľa analytikov sú však tieto výsledky vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v eurozóne stále mimoriadne. Ministri financií eurozóny sa v sobotu (9. 6.) na telekonferencii dohodli na poskytnutí záchranného balíka pre španielske banky v hodnote do 100 miliárd eur. Viacerí ekonómovia ale varujú, že zmiernenie situácie pre Madrid aj eurozónu pravdepodobne nebude mať dlhé trvanie. Navyše, neistota, čo sa týka výsledkov volieb v Grécku (17. 6.), by mohla ešte viac obmedziť dôveru v trhy eurozóny a výdavky spotrebiteľov.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy