OPEC asi kvóty nezmení, cena WTI opäť klesla pod 83 USD/barel

Singapur 13. júna (TASR) – Cena americkej ropy klesla dnes v Ázii opätovne pod 83 USD za barel (159 litrov) v očakávaní trhov, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pravdepodobne ponechá produkčné kvóty nezmenené.
OPEC sa vo štvrtok (14. 6.) zíde na svojom štvrťročnom zasadnutí a niektoré krajiny ako Venezuela a Irán podľa všetkého požiadajú o zníženie produkčných kvót, čo by pomohlo zvýšiť ceny komodity. Tie za ostatný mesiac klesli zhruba o 24 %.
Podľa analytikov je však vysoko pravdepodobné, že väčšina členov 12-členného ropného kartelu na čele so Saudskou Arábiou ponechá pre slabnúcu svetovú ekonomiku produkčné kvóty nezmenené. Nižšie ceny ropy by mohli viesť k zlacneniu cien pohonných látok, a tým k zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov na území kľúčových dovozcov ako Európa, USA a Čína.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli klesla popoludní v Singapure o 43 centov na 82,89 USD (66,35 eura) za barel. Utorkové obchodovanie uzatvorila na úrovni 83,32 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamenalo rast o 62 centov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne klesla o 10 centov na 97,04 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy