Euro zostáva pod tlakom, jeho kurz klesol hlboko pod 1,25 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 12. júna (TASR) – Spoločná európska mena zostáva pod veľkým tlakom a jej kurz dnes klesol výrazne pod úroveň 1,25 USD/EUR. Pred nedeľnými (17. 6.) voľbami v Grécku hľadajú investori bezpečné prístavy a vkladajú svoje prostriedky do dolára.
Euro sa dnes podvečer predávalo po 1,2443 USD. Popoludní po krátkom oživení jeho kurz dočasne vyskočil až na 1,2529 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2492 (v pondelok: 1,2544) USD/EUR.
"Nedeľňajšie voľby v Grécku vyvolali útek ku skutočne bezpečným aktívam," myslí si šéf devízových obchodov BayernLB Marc Burgheim. Výsledok gréckych volieb sa dá len ťažko predpovedať. Ak v nedeľu zvíťazia odporcovia úsporného balíka, môže to znamenať, že Grécko odíde z eurozóny. "Veľkosť nervozity sa neukazuje len na rozsiahlom výpredaji španielskych a talianskych vládnych dlhopisov," uviedol Burgheim. "Už sa predávajú aj nemecké dlhopisy – doteraz považované za bezpečné."
Burgheim dodal, že pomoc pre Španielsko, aby mohlo rekapitalizovať domáce banky, zostalo vzhľadom na náladu na trhoch bez pozitívneho vplyvu. "Euro zostane až do nedele pod tlakom," očakáva Burgheim. V prípade odporcov reforiem by potom mohlo rýchlo oslabiť až na 1,20 USD/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy