Agentúra Fitch znížila rating 18 španielskych finančných inštitútov

Barcelona/Londýn 12. júna (TASR) – Španielske banky dostali ďalší úder. Agentúra Fitch znížila rating 18 španielskych finančných inštitútov.
Fitch predtým v pondelok (11. 6.) znížila hodnotenie úverovej dôveryhodnosti dvoch najväčších španielskych bánk Banco Santander a BBVA. Dnes zhoršila úverové známky ďalším 18 sporiteľniam, niektorým až o dva stupne.
Ratingová akcia sa dotkla štvrtého najväčšieho finančného domu v krajine Bankia. Jej rating klesol z BBB+ na BBB. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že hrozí jeho ďalšie zníženie.
Fitch sa obáva, že úverové portfólio niektorých španielskych bánk sa bude naďalej zhoršovať. Týka sa to predovšetkým finančných inštitútov angažovaných na stavebnom a realitnom trhu.
Zhoršenie ratingov bánk nasleduje po znížení ratingu Španielska. Fitch minulý týždeň znížila hodnotenie úverovej bonity krajiny o tri stupne z A na BBB. Hlavnou príčinou sú vysoké náklady na sanáciu bankového sektora a slabé ekonomické vyhliadky. Španielsko počas víkendu informovalo, že ako štvrtá krajina eurozóny dostane finančnú pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy