Výnos španielskych dlhopisov vzrástol na rekord od vzniku eura

Madrid 12. júna (TASR) – Aj napriek ohlásenej finančnej pomoci pre španielske banky, úročenie dlhu Madridu pokračuje v raste. Výnos referenčných 10-ročných dlhopisov vyskočil na najvyššiu úroveň od zavedenia eura.
Popoludní sa výnos 10-ročných dlhopisov na sekundárnom trhu zvýšil na 6,783 %. Ešte nikdy od založenia európskej menovej únie nebolo úročenie španielskeho dlhu takto vysoko. Kríza zvyšuje tlak aj na taliansky dlhopisový trh. Výnos 10-ročných talianskych dlhopisov vzrástol na 6,156 %. Podľa expertov panuje na trhu panika. "Pred gréckymi voľbami investori vkladajú peniaze do zlata a dolárov a vyhýbajú sa akémukoľvek riziku," myslí si šéf devízových obchodov BayernLB Marc Burgheim.
Okrem toho sa stále jasnejšie ukazuje, ako veľmi finančné trhy pochybujú o pomoci pre španielske banky. Madrid počas víkendu oznámil, že dostane až 100 miliárd eur z jedného zo stabilizačných mechanizmov eurozóny – EFSF alebo ESM -, aby vláda mohla sanovať domáce banky.
Stále častejšie sa objavujú pochybnosti, či bude pomoc len pre banky stačiť. "Aj keď Španielsko teraz žiada peniaze len pre svoje banky, je veľmi pravdepodobné, že krajina čoskoro bude potrebovať pomoc aj pri financovaní svojho štátneho rozpočtu," uviedol analytik Commerzbank Ralph Solveen.

Súvisiace články

Aktuálne správy