Platy zdravotníkov sú prioritou aj pre SKIZP

Pre platy všetkých pracovníkov v zdravotníctve netreba prijímať nový zákon, ich platové podmienky sa môžu upraviť cez existujúce právne normy. Po rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou to pre agentúru SITA povedala prezidentka Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov Monika Trechová.

Pre platy všetkých pracovníkov v zdravotníctve netreba prijímať nový zákon, ich platové podmienky sa môžu upraviť cez existujúce právne normy. Po rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou to pre agentúru SITA povedala prezidentka Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov (SKIZP) Monika Trechová. Do zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa podľa jej slov môžu zakomponovať jednotlivé skupiny pracovníkov, ktoré by sa rozčlenili podľa úrovne dosiahnutého vzdelania, pracovného zaradenia a dĺžky praxe. Výšku ich mzdy by zasa mohla definovať príloha Zákonníka práce. „Prioritou je, aby pracovníci s rovnakým stupňom vzdelania a na rovnakých pracovných pozíciách dostávali identickú mzdu,“ vysvetlila Trechová.

Prezidentka SKIZP si uvedomuje, že zdravotníctvo čelí nedostatku zdrojov v systéme, s čím sa ale „nemôžu uspokojiť“. Ministerke navrhla možné úspory, ktoré by sa dali získať v oblasti laboratórnej diagnostiky, a to predovšetkým efektívnejším nakladaním s biologickým materiálom. Dnes sú podľa Trechovej vzorky často zbytočne prevážané stovky kilometrov, zavedením prísnych pravidiel a kontroly by sa mohli ušetriť výrazné finančné prostriedky.

Zmeniť sa musí aj celý systém financovania zdravotníctva, keďže sa obchádza zákon o cenách. Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov podporuje nový DRG systém, ktorý zavádza platbu za skupiny diagnóz s podobnou klinickou a ekonomickou náročnosťou a do financovania nemocníc zavedie transparentnosť, spravodlivosť a objektívnosť.

SKIZP zastupuje 2 000 iných zdravotníckych pracovníkov – logopédov, liečebných pedagógov, klinických fyzikov a laboratórnych diagnostikov, ide iba o šesť percent zdravotníckych zamestnancov, lekári z ich diagnostiky podľa Trechovej ale získavajú až 80 percent objektívnych informácií o pacientovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy