Podmienky pôžičky Španielom vyvolali nespokojnosť v Portugalsku

Lisabon 12. júna (TASR) – Pomoc španielskym bankám okolo 100 miliárd eur vyvolala v silno zadlženom Portugalsku nevôľu a ozvalo sa volanie, aby si Lisabon zabezpečil lepšie podmienky pre svoj viacmiliardový balík, ktorý už využíva.
Šéf portugalských socialistov Antonio Seguro uviedol, že Portugalsko musí dostať rovnaké podmienky ako Španielsko v prípade, ak v EÚ "nie sú krajiny prvej a druhej kategórie".
Seguro kritizoval portugalského premiéra Pedra Passosa Coelha za pasivitu. Poukázal na príklad španielskeho predsedu vlády Mariana Rajoya, ktorý už dosiahol s Bruselom dohodu o odložení rozpočtovej konsolidácie o rok. Seguro však dodal, že úver Španielsku podporuje, lebo "je veľmi dôležitý".
Passos Coelho predtým povedal, že podmienky, ktoré musí Španielsko splniť, aby dostalo pomoc, nie sú zatiaľ známe. Preto nemá zmysel, aby sa premýšľalo o nejakej "iniciatíve". Dodal, že je presvedčený o tom, že ak by v rámci eurovalu dostalo výhodné podmienky Španielsko, rozšírili by sa aj na ostatných členov eurozóny, ktorí sa už dostali pod jeho ochranu.
Portugalsko dostalo pomoc 75 miliárd eur vlani, ako tretie po Grécku a Írsku. Jeho rozpočtový schodok dosiahol predvlani 9,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vlani mal klesnúť na 5,9 %, ale bol len 4,2 %. Podľa podmienok úveru mal byť tohtoročný schodok 4,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy