Špekulácie o odchode Grécka sú podľa Makúcha predčasné

Guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch tvrdí, že voľby v Grécku sú až 17. júna. Dovtedy platí, že nikto z Európskej únie si odchod Grécka z eurozóny neželá.

Špekulovať o odchode Grécka z eurozóny je aj necelý týždeň pred parlamentnými voľbami v krajine, ktoré môžu o jej osude v eurozóne rozhodnúť, predčasné. Povedal to na utorňajšej tlačovej konferencii guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch, ktorý je zároveň zástupcom Slovenska v rade guvernérov Európskej centrálnej banky.

„Grécko bude mať voľby 17. júna. Do volieb platí, že nikto z Európskej únie si neželá odchod Grécka z eurozóny, alebo dokonca z Európskej únie,“ povedal novinárom Makúch. Ako dodal, všetky signály tak od Európskej centrálnej banky ako aj od politických európskych inštitúcií hovoria, že chcú, aby Grécko bolo naďalej členom klubu. „Samozrejme za podmienok, že si bude plniť povinnosti a záväzky, ku ktorým sa zaviazalo,“ dodal guvernér NBS.

Predstavitelia rezortov financií Európskej únie už pritom údajne diskutovali o obmedzení výberov z bankomatov, zavedení hraničných kontrol a uplatnenia kontroly kapitálu v rámci eurozóny pre prípad, že by sa Atény rozhodli z menovej únie odísť. Uviedli to predstavitelia únie pre agentúru Reuters, podľa ktorých boli tieto myšlienky súčasťou núdzových plánov. Diskusie však mali byť skôr iba o tom, aby únia bola pripravená na každú možnosť. Podľa nich nešlo o plánovanie niečoho, čo predpokladajú, že sa stane. Nikto z tých, s ktorými hovorila agentúra Reuters, nepredpokladá odchod Grécka z eurozóny.

Vzhľadom na zvýšenú politickú neistotu v Grécku po nerozhodných voľbách zo 6. mája a pred ďalšími voľbami, ktoré budú 17. júna, však teraz existuje nutnosť mať pripravené núdzové plány, uviedli zdroje EÚ. Diskusie sa uskutočnili prostredníctvom telekonferenčných hovorov v uplynulých šiestich týždňoch. Vzrástli totiž obavy, že radikálna ľavicová koalícia SYRIZA by mohla v nasledujúcich voľbách zvíťaziť. To zvyšuje riziko, že Grécko by mohlo neplniť podmienky núdzového úveru zo strany EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF), a tým by sa priblížilo k vzdaniu sa spoločnej meny.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy