Bankový odvod by mal byť podľa NBS viazaný na riešenie kríz

Zmyslom pripomienok centrálnej banky k novému návrhu zdaňovania bánk bolo poukázať na potrebu udržať konkurencieschopnosť domáceho bankového sektora v kontexte celkovej situácie v eurozóne.

Prostriedky získané z mimoriadneho bankového odvodu by mali byť podľa Národnej banky Slovenska (NBS) účelovo viazané na náklady spojené s riešením finančných kríz v bankovom sektore a na ochranu stability bankového sektora. No podľa návrhu ministerstva financií by mali byť tieto uhradené finančné prostriedky súčasťou štátnych finančných aktív. Tie budú účelovo určené na podporu rozvojových programov vlády Slovenskej republiky a na posilnenie vlastných zdrojov financovania právnických osôb zriadených na podporu zahraničnoobchodných operácií vývozcov a dovozcov.

Ako ďalej uviedol guvernér centrálnej banky Jozef Makúch, zmyslom ich pripomienok k novému návrhu zdaňovania bánk bolo poukázať na potrebu udržať konkurencieschopnosť domáceho bankového sektora v kontexte celkovej situácie v eurozóne. Ich záujmom bolo podľa neho aj to, aby neklesla dostupnosť financovania firiem a domácností v prípade negatívneho hospodárskeho rastu. „Tiež sme uplatnili pripomienky, ktorých cieľom bolo nejakým spôsobom zmierniť dopady na inštitúcie, ktoré nedosahujú zisk a zároveň sú podrobené tomuto odvodu,“ povedal Makúch.

Ministri vlády Roberta Fica odsúhlasili navýšenie osobitného odvodu pre banky koncom mája. S účinnosťou od posledného tohtoročného kvartálu sa rozšíri základ pre výpočet odvodu aj o retailové vklady, pričom banky budú musieť zaplatiť aj mimoriadny odvod. Samotný zákon by mal účinnosť nadobudnúť od 1. septembra 2012. Novelou sa zavádza aj povinnosť Národnej banky Slovenska monitorovať poplatky bánk. Rovnako sa podľa rezortu financií zavádza zákaz pre banky prenášať náklady spôsobené odvodom do poplatkov.

Mimoriadny odvod, ktorý budú banky povinné uhradiť spolu so štvrťročnou splátkou odvodu za posledný štvrťrok 2012, je stanovený vo výške 0,1 % zo základu pre výpočet odvodu. V tomto roku by tak podľa očakávaní rezortu financií mali daňové príjmy štátu vzrásť vďaka týmto dvom opatreniam spolu o 77 mil. eur. Sumy osobitného, ako aj dodatočného odvodu nie sú upravené o pokles dane z príjmov, keďže osobitný, ako aj mimoriadny odvod sú daňový výdavok. V budúcom roku očakáva rezort zo zvýšeného odvodu bánk dodatočných 110 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy