Z 317 nahlásených prepúšťaných zamestnancov odišlo 304

Z celkového počtu 317 ľudí, ktorí mali stratiť prácu v rámci ohláseného hromadného prepúšťania v Nitre, prišlo reálne o zamestnanie 304 zamestnancov. Týka sa to podnikov Daidong Slovakia, Dia Moulding Slovakia, Setama a Bast. „Pre prepustených zamestnancov z týchto hromadných prepúšťaní ponúka momentálne trh práce v Nitre voľné pracovné pozície v odevnom a plastikárskom priemysle. V súčasnosti sa podarilo umiestniť na trhu práce v odevnom priemysle 60 ľudí z prepustených zamestnancov Setama s.r.o.,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa úradu práce v Nitre Bronislava Pekárová.

Odevná firma Setama, ktorá sídlila na Levickej ceste, svoju prevádzku z ekonomických dôvodov zatvorila. Ďalšia odevná firma Basti sa ocitla v konkurze. Prepúšťala aj plastikárska firma Dia Moulding Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou plastových dielcov do LCD televízorov v Priemyselnom parku Nitra – Sever. Kórejská firma Daidong Slovakia z priemyselného parku celkom odišla, o prácu prišlo všetkých 60 zamestnancov. Daidong v Nitre pôsobil ako subdodávateľ Sony, ktorú neskôr nahradil Foxconn Slovakia.

Nové hromadné prepúšťania v poslednom období firmy nehlásili a úrad práce ich nepredpokladá ani v najbližšom období. Ku koncu apríla evidoval úrad práce v okrese Nitra 257 voľných pracovných miest a 33 v okrese Zlaté Moravce. Najviac voľných pozícií bolo v strojárskom, automobilovom a elektrotechnickom priemysle, v maloobchode, skladovaní a doprave. Momentálne sa podľa Pekárovej umiestňujú nezamestnaní na trhu práce vo zvýšenej miere, na druhej strane však do evidencie prichádzajú absolventi vysokých škôl a v septembri očakávajú príchod absolventov stredných škôl.

Miera evidovanej nezamestnanosti v Nitre poklesla ku koncu apríla na 8,87 percent, bez práce bolo 8 183 ľudí. Ešte na konci februára bola na úrovni 9,47 percenta. Nezamestnanosť mierne klesla aj v okrese Zlaté Moravce, kde dosiahla 11,11 percent, uchádzačov o zamestnanie bolo 2 512. V máji organizoval úrad práce v Nitre štyri výberové konania na obsadenie voľných pracovných miest pre zamestnávateľov z odvetví automobilového priemyslu, plastikárskeho priemyslu, dopravy a maloobchodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy