Maďarský parlament má prijať novelu zákona o centrálnej banke

Maďarská vláda predloží novelu zákona o centrálnej banke pravdepodobne v novom znení. Šéf frakcie vládnej strany FIDESZ v parlamente Antal Rogán to podľa dnešného vydania denníka Népszabadság potvrdil.

Budapešť 12. júna (TASR) – Maďarská vláda predloží novelu zákona o centrálnej banke pravdepodobne v novom znení.
Šéf frakcie vládnej strany FIDESZ v parlamente Antal Rogán to podľa dnešného vydania denníka Népszabadság potvrdil. Minulý týždeň v pondelok (4.6.) parlament prekvapujúco presunul rozhodujúce hlasovanie o novele zákona na neskorší termín.
Teraz platný zákon, ktorý schválil parlament koncom minulého roka, kritizovali medzinárodné finančné inštitúcie.
Rogán povedal, že novelu by mal parlament schváliť do dvoch týždňov. Odmietol však uviesť podrobnosti, aké zmeny sa robia v novom návrhu zákona o centrálnej banke.
Medzinárodné finančné organizácie ako Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB) kritizovali zákon, ktorý vstúpil do platnosti v januári tohto roku, že ohrozuje nezávislosť centrálnej banky. Odstránenie kritizovaných nedostatkov v zákone je podmienkou oboch inštitúcií, aby pokračovali v rokovaniach s maďarskou vládou o podmienkach poskytnutia úveru krajine v hodnote 17 až 20 miliárd eur.
Podľa vyjadrení maďarských predstaviteľov z januára sa mali rokovania o úvere skončiť podpisom dohody do konca marca. Viacerí experti tvrdia, že rokovania nebudú jednoduché, lebo MMF a ECB môžu poskytnutie úveru spojiť s ďalšími ekonomickými podmienkami.
Rokovanie medzi maďarskou vládou a misiou MMF, ktoré sa začalo vlani v novembri, bolo v polovici decembra prerušené. Misia opustila Budapešť, lebo Viktor Orbán odmietol požiadavku, aby sa zákon o centrálnej banke v navrhnutej podobe neprijímal.

Súvisiace články

Aktuálne správy