O bezkontaktných platbách mobilom banky a operátori stále rokujú

V rámci bezkontaktnej čipovej technológie v súčasnosti banky podľa MasterCardu intenzívne rokujú s mobilnými operátormi a snažia sa prísť na to, ako ju zaviesť a samozrejme aj o tom, kto čo zaplatí a kto bude mať z technológie aké príjmy

O bezkontaktných mobilných platbách sa stále intenzívne rokuje. Po bezkontaktných nálepkách, ktoré prišli na slovenský trh koncom roka 2010, sa podľa obchodného riaditeľa MasterCard Europe pre Slovensko Milana Laitla naskytla otázka, ako použiť na platbu priamo mobilný telefón. Zatiaľ podľa neho ešte nie je jasné, či sa technológia zavedie na SIM kartu, alebo či sa zabuduje na pamäťovú kartu telefónu.

Telefóny sú už na technológiu podľa Laitla pripravené a je na banke, či sa dohodne s mobilnými operátormi alebo s výrobcami telefónov. V rámci bezkontaktnej čipovej technológie v súčasnosti banky podľa neho intenzívne rokujú s mobilnými operátormi a snažia sa prísť na to, ako ju zaviesť a samozrejme aj o tom, kto čo zaplatí a kto bude mať z technológie aké príjmy. Koncom tohto roka, resp. začiatkom toho budúceho by to však už mohlo byť podľa Laitla masovou záležitosťou.

Zhruba pred dvadsiatimi rokmi prišli na Slovensko prvé platobné karty, ktoré boli technologicky veľmi jednoduché, keď obsahovali iba magnetický prúžok. Na začiatku nového milénia začali banky poskytovať platobné karty s čipom, prišlo platenie aj cez internet a po roku 2005 sa začala vo svete rozširovať bezkontaktná technológia. Na Slovensko prišla v lete 2008. V najbližších niekoľkých mesiacoch až pár rokoch sa podľa Laitla očakáva boom alternatívnych platení a hotovostné platenie sa bude postupne vytláčať.

Klasické plastové kartičky nahrádzajú rôzne nosiče, ako napríklad hodinky alebo nálepky. Bankári už niekoľkokrát informovali, že je otázkou času, kedy bude možné platiť aj priamo mobilom a hovorili o tom, že prvé pilotné projekty by sa mohli objaviť v roku 2012. Platobná nálepka je tzv. medzikrok, v rámci ktorého si klienti môžu vyskúšať funkcionality nálepiek na mobilnom telefóne.

Aj napriek tomu, že tablety a internetové vydania denníkov postupne nahrádzajú klasické printy, noviny sa budú kupovať aj naďalej. Rovnako tomu je podľa Laitla aj pri alternatívnom platení. Nenahradia podľa neho klasické platby, na ktoré sme dlhé roky zvyknutí. Rozmach je však podľa neho brzdený. Technologický vývoj ide masovo dopredu, no technológiám je potrebné porozumieť a tak, ako sa pred zhruba pätnástimi rokmi obchodníci báli platobných kariet, obávajú sa nového typu platenia aj teraz.

To, že sú bezkontaktné platby pre Slovákov atraktívne, potvrdil aj prieskum MasterCard. Kým v roku 2011 malo o novú technológiu záujem 70 % respondentov, v tomto roku je to už 76 %. Hlavným dôvodom, prečo by ju Slováci používali, je rýchlosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy