MZ sa ohradzuje voči vyhláseniu sesterských odborov

Sesterské odbory v pondelok poprosili poslancov o pomoc pri riešení problémov s platmi sestier pre neudržateľnú situáciu a pošliapavanie zákonov. MZ sa bráni, že kroky zamestnávateľov monitoruje, v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ nie sú problémy, ak sa niekde vyskytnú, ide o zdravotnícke zariadenia, kde figuruje súkromný investor.

Ministerstvo zdravotníctva sa ohradzuje voči vyhláseniu Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA), ktoré obvinilo ministerstvo zdravotníctva (MZ) z nečinnosti pri riešení problémov so zabezpečením platov sestier. „MZ SR kroky zamestnávateľov monitoruje, v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR nie sú problémy, ak sa niekde vyskytnú, ide o zdravotnícke zariadenia, kde figuruje súkromný investor, na tieto MZ SR nemá priamy dosah,“ informovala v utorok agentúru SITA rezortná hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Ministerka Zuzana Zvolenská podľa jej slov rokovala o mzdových nárokoch sestier aj so zamestnávateľmi v zdravotníctve, zúčastnení deklarovali zhodu v tom, že zvýšenie platov sestier sa zrealizuje bezprostredne potom, ako dostanú peniaze z rezervy vo výške 50 miliónov eur, ktoré ku nim dorazia prostredníctvom vyšších platieb za poistencov štátu v druhom polroku. Ďalšie peniaze na platy sestier a lekárov do konca roka podľa Zvolenskej zabezpečia systémové opatrenia. Približne 30 mil. eur ročne má Všeobecnej zdravotnej poisťovni zabezpečiť nový systém prerozdeľovania poistného aj na základe parametru chorobnosti. Ďalších zhruba 30 mil. eur by mohla VšZP rozpustiť v systéme vďaka menej prísnemu definovaniu pravidiel preukazovania platobnej schopnosti. Reálne peniaze v systéme očakáva Zvolenská v októbri až novembri.

„Ide o opatrenia, o ktorých vie veľmi dobre aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek, aj napriek tomu obviňuje MZ SR z nečinnosti. Ak sú teda podľa OZSaPA nečinnosťou uvedené systémové kroky, ak sú nečinnosťou rokovania ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej so zainteresovanými združeniami, stavovskými a profesijnými organizáciami, tak potom je zrejme na mieste otázka, či takéto vyjadrenia zo strany OZSaPA sú pravdivé?,“ konštatovala Čižmáriková. Ministerka podľa nej napráva chyby exministra Ivana Uhliarika (KDH), ktorý predložil zákony bez finančného krytia. „Ministerstvo zdravotníctva je ochotné viesť konštruktívny dialóg, odmieta však akékoľvek nátlakové akcie a vyjadrenia, ktoré by v konečnom dôsledku mohli negatívne pôsobiť na pacientov. Takýto dôsledok je pre MZ SR neprijateľný,“ uzatvorila Čižmáriková.

Sesterské odbory v pondelok otvoreným listom poprosili o pomoc poslancov parlamentu i odborových partnerov pri riešení problémov s platmi sestier. „Apelujem na Váš zmysel pre spravodlivosť a zdravý rozum. Situácia medzi sestrami je absolútne vyhrotená a ďalej neudržateľná. Je to časovaná bomba a ak nebudeme aj za Vašej podpory vedieť tento marazmus zastaviť, nemôžeme ďalej garantovať sociálny zmier,“ uvádza v liste predseda OZSaPA Viliam Záborský. Sestry podľa jeho slov momentálne bojujú za zachovanie práva a zákonnosti, keďže zákon o minimálnych mzdových nárokoch, ktorý im od 1. apríla garantuje výšku platov, viacerí zamestnávatelia protiprávne obchádzajú.

„Zo sestier urobili viacerí zamestnávatelia bez reálnej legislatívnej opory asistentky, administratívne pracovníčky, upratovačky a mnohé iné, narýchlo a nezmyselne vykonštruované pozície, a to všetko len s jediným zámerom: vyhnúť sa pre nedostatok finančných zdrojov plneniu zákona. Napriek tomu, že zmena štruktúry personálnych normatívov a pracovných pozícií, nesúvisiacich so vzdelaním a kompetenciami sestier, je nelegálna, neetická a protiprávna, sestry vo svojom pracovnom čase naďalej vykonávajú stopercentný úväzok sestry, hoci na základe zmluvy sú mzdovo hodnotené ako sestry len na 15 alebo 25 percent,“ vysvetľuje Záborský. Zdôrazňuje, že všetko sa deje s vedomím ústavných činiteľov, nečinnosťou ministerstiev zdravotníctva a práce či absolútnou nefunkčnosťou oslovených inšpektorátov práce, ako aj ďalších inštitúcií, ktoré by mohli daný stav zvrátiť a nastoliť zákonnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy