Cena skvapalneného plynu na globálnom trhu bude rásť

Kuala Lumpur 12. júna (TASR) – V nasledujúcich dvoch-troch rokoch bude rast dopytu po skvapalnenom plyne (LNG) na globálnom trhu vyšší než vzostup jeho ponuky, preto experti predpokladajú jeho zdražovanie.
Na svetovom stretnutí plynárenských expertov v malajzijskom Kuala Lumpure dnes účastníci konštatovali, že slabší rozvoj trhu s LNG súvisí s obmedzením investícií do sektora pred štyrmi rokmi počas finančnej krízy. Ďalšie kapacity, ktoré by mohli uvoľniť situáciu na trhu, sa uvedú do prevádzky v roku 2015 a neskôr.
Austrália príde na trh s novými dodávkami LNG v roku 2014 a predstihne súčasného jeho popredného dodávateľa, Katar, asi o tri roky.
Náklady na sprístupnenie nových ložísk zemného plynu prudko rastú. Riaditeľ úseku energetických trhov a bezpečnosti Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Didier Houssin uviedol, že skvapalňovne zemného plynu druhej generácie budú dvakrát také drahé ako prvej. Z toho vyplýva, že cena LNG na trhu nebude klesať.
Spotrebitelia plynu hľadia s nádejou na Spojené štáty. V rozličnom štádiu výstavby sa nachádza 12 projektov. Avšak povolenie na vývoz komodity dostala len jedna spoločnosť. Rozhodnutie plynárenské firmy znepokojuje, lebo cena milióna britských merných jednotiek (mmBTu) klesla v USA na 2,40 USD (1,91 eura), kým v Ázii na spotovom trhu je 18 USD.
Na americkú vládu sa vyvíja nátlak, aby svojou exportnou politikou zabezpečila dostatok paliva pre domáci priemysel a zabránila prudkému rastu jeho ceny.
USA však v prvej polovici tohto desaťročia nemajú šancu, aby ovplyvnili svetový trh so skvapalneným plynom. Podľa expertov musia najprv rozhodnúť, či chcú LNG exportovať. A keby sa rozhodli pre export, potrebujú ďalšie štyri roky, aby vybudovali kapacity a uviedli ich do prevádzky.
Na konferencii vyslovili aj prognózu, že ak sa dostane na globálny trh viac LNG, obchodníci nebudú ochotní nakupovať plyn, ktorého cena je naviazaná na cenu ropy. Do piatich rokov by mal vzniknúť samostatný trh s plynom a na ňom sa budú vytvárať ceny rovnako, ako je to teraz s ropou. Oponenti, najmä predstavitelia spoločností, ktoré sa venujú ťažbe paliva, uvádzajú, že cena plynu musí zostať spojená s cenou ropy, lebo potrebujú prostriedky na budovanie veľkých skvapalňovaní. Hľadanie ložísk zemného plynu, jeho ťažba a spracovanie je spojené s vysokými nákladmi. Ak investori nebudú mať istotu, že sa im peniaze vrátia, nebudú podstupovať veľké riziko.

Súvisiace články

Aktuálne správy