Odvody SZČO možno porastú ešte miernejšie

Zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) možno nakoniec bude ešte menej výrazné, ako pôvodne plánovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Kým v pondelok rezort práce navrhol živnostníkom postupné zníženie koeficientov 2 a 2,14 na koeficient 1,352, čo by znamenalo zvýšenie vymeriavacieho základu približne o polovicu, piatkové alternatívne riešenie by bolo pre SZČO ešte miernejšie. „Ten variant, ktorý bol ponúknutý, je vyšší ako 1,352,“ uviedol po rokovaní so živnostníkmi minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Bližšie ho však nekonkretizoval. Okrem samotnej výšky konštanty je podľa ministra otvorené aj to, aké dlhé bude prechodné obdobie jej postupného znižovania. Čím je pritom výsledný koeficient, ktorým sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu vyšší, tým sú samotné odvody na sociálne a zdravotné poistenie pre SZČO nižšie. Ešte minulý týždeň pritom minister hovoril o tom, že sa so zástupcami živnostníkov dohodol na postupnom úplnom zrušení konštánt 2 a 2,14, čo by znamenalo zdvojnásobenie vymeriavacieho základu na platenie odvodov.

Ako uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian, živnostníkom tak ponúkajú dva varianty možného zníženia súčasných konštánt 2 a 2,14. „Z tých dvoch alternatív potrebujeme nájsť tú, ktorá bude zohľadňovať nákladovú časť živnostníkov, aj iné špecifiká, ako napríklad to, že nemajú dovolenku,“ povedal Burian. Túto otázku chce minister so zástupcami živnostníkov uzatvoriť počas budúceho týždňa. „Dohodli sme sa na potrebe niektorých prepočtov, ktoré súvisia so zadefinovaním tejto živnostníckej konštanty,“ povedal minister Richter. „Je to na dobrej ceste, aby sme sa dohodli. Ministerstvá začínajú rešpektovať, že nejaká konštanta pre živnostníkov platí a dúfame, že vyčíslenia, ktoré k tomu budú urobené, budú pre živnostníkov prijateľné,“ povedal predseda Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Minimálny vymeriavací základ pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na výpočet odvodov na sociálne poistenie sa zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku. Na tom sa dohodol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter so zástupcami živnostenských organizácií ešte minulý týždeň v stredu. Otvorená zostáva výška stropu pre 40-percentné paušálne výdavky, ktorú rezort financií navrhuje na úrovni 3 600 eur ročne, teda 300 eur mesačne. „Budeme hľadať také optimálne riešenie, aby stropy čo najobjektívnejšie zohľadňovali skutočnosti hlavne tých skupín, ktorých sa to týka,“ uviedol predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall.

Súvisiace články

Aktuálne správy