Madrid poprel plán, že požiada cez víkend o pomoc, rozhodne sa počas júna

Madrid 8. júna (TASR) – Španielsko sa pravdepodobne v priebehu júna rozhodne, či požiada Brusel o podporu svojho bankového sektora. Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaria dnes oznámila, že Madrid neurobí žiadny krok v tomto smere, dokiaľ nezíska informácie o stave bankového sektora od Medzinárodného menového fondu (MMF) a dvoch nezávislých audítorov.
MMF by mal správu zverejniť v pondelok (11. 6.) a španielske ministerstvo hospodárstva na svojej webovej stránke uviedlo, že správa dvoch audítorov by mala byť známa najneskôr 21. júna.
Rovnako aj hovorkyňa ministerstva financií informovala, že vláda najskôr počká na správu audítorov, ktorá by mala uviesť, koľko financií v skutočnosti Španielsko potrebuje na rekapitalizáciu svojich bánk. "Včerajšie vyhlásenie premiéra Mariana Rajoya zostáva v platnosti: Španielsko najskôr počká na závery audítorov, až potom sa rozhodne," povedala dnes pre agentúru DPA.
Španielska vláda tak reagovala na najnovšie informácie zo zdrojov Európskej únie (EÚ), podľa ktorých by Madrid mal počas víkendu požiadať Brusel o finančnú pomoc na sanáciu svojho bankového sektora s cieľom zabrániť zvyšovaniu turbulencií na trhu. Španielsko by sa tak po Grécku, Írsku a Portugalsku stalo štvrtou krajinou eurozóny, ktorá potrebuje finančnú pomoc.
Dvaja vysokí predstavitelia EÚ pre agentúru Reuters uviedli, že v sobotu (9. 6.) budú ministri financií eurozóny prostredníctvom telefonickej konferencie rokovať o žiadosti Španielska o finančnú pomoc. Euroskupina vraj v sobotu popoludní po telefonickej konferencii zverejní vyhlásenie, informoval jeden zo zdrojov.
"Španielska vláda si uvedomila vážnosť svojho problému," uviedol pre Reuters vysokopostavený nemecký predstaviteľ. Dodal, že k dohode o pomoci by malo dôjsť ešte pred gréckymi voľbami, ktoré sa budú konať 17. júna. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však dnes poprela, že by Nemecko vyvíjalo na Španielov tlak, aby požiadali Brusel o pomoc.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy