Grécka ekonomika klesla v 1. kvartáli medziročne o 6,5 %

Atény 8. júna (TASR) – Grécka ekonomika zaznamenala v 1. kvartáli tohto roka medziročný pokles o 6,5 %. Dôvodom sú tvrdé škrty v mzdách, rast daní a rekordná nezamestnanosť. Uviedol to dnes grécky štatistický úrad ELSTAT, ktorý vychádzal zo sezónne neočistených údajov.
Údaj je horší, než ELSTAT zverejnil vo svojom bleskovom odhade, ktorý uvádzal, že ekonomika Grécka sa medziročne prepadla o 6,2 %. V poslednom kvartáli minulého roka klesol hrubý domáci produkt (HDP) Grécka oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka až o 7,5 %.
Dnes zverejnené údaje o ekonomickom vývoji pravdepodobne ešte pritvrdia predvolebnú rétoriku politických strán, ktoré odmietajú pokračovať v úsporných opatreniach. Obchodný deficit sa síce zmiernil, no ani zďaleka nestačí vykompenzovať prudký prepad spotrebiteľských a investičných výdavkov.
Navyše, podľa ekonómov treba počítať s tým, že tento trend bude pokračovať aj v 2. kvartáli. "Neistota znásobená zhoršovaním situácie na trhu práce ešte viac obmedzí domácu spotrebu, pričom podpora zo strany exportu nebude stačiť," povedal ekonóm Nikos Magginas. Podľa najnovších odhadov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) by grécka ekonomika mala tento rok klesnúť o 5 až 5,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy