Maďarský minister hospodárstva: Prechodné obdobie v Maďarsku končí, na budúci rok už bude rast

Budapešť 8. júna (TASR) – Maďarská ekonomika prežíva v súčasnosti prechodné obdobie, tento rok je ešte rizikový, ale na budúci rok sa začne robustný rast ekonomiky, vyhlásil v rozhovore pre americkú televíziu CNN maďarský minister hospodárstva György Matolcsy.
Podľa Matolcsyho Maďarsko kvôli zníženiu deficitu prijalo veľkú dávku nekonvenčných hospodársko-politických opatrení, medzi nimi napríklad bankovú daň, ktorá bola zavedená v Európskej únii ako prvá.
„Teraz je už ale prijatý a Európskou komisiou schválený konvergenčný program, čo je vlastne potvrdením toho, že fiškálny stav Maďarska je v poriadku a že je koniec krízy,“ dodal minister.
V reakcii na slová redaktora CNN Richarda Questa o tom, že v 1. štvrťroku tohto roka zaznamenala maďarská ekonomika vyše 1-% pokles a bola medzi najhoršími v Európskej únii, Matolcsy podotkol, že v poslednom štvrťroku bolo Maďarsko medzi najlepšími krajinami únie.
„Toto je prechodné obdobie maďarskej ekonomiky. Na budúci rok budeme mať údaj o robustnom raste. V tomto roku je to ešte trošku riskantné,“ povedal minister, podľa ktorého Maďarsko bolo prinútené k tomu, aby v hospodárskej politike bolo „inovatívne“ a „kreatívne“, pričom za netradičné kroky bolo často kritizované.
Redaktor televízie poukázal okrem problémov s rastom ekonomiky aj na rastúcu nezamestnanosť v krajine, ale aj na skutočnosť, že udržanie deficitu sa podarilo iba prostredníctvom prechodných opatrení. „Každá minca má dve strany,“ reagoval Matolcsy, ktorý zdôraznil, že klesá zadlženie štátu, úroveň deficitu je udržateľná a je hlboko pod 3 % HDP, bude viac pracovných miest a na margo rastu ekonomiky zopakoval, že Maďarsko je v prechodnom období.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) pop

Súvisiace články

Aktuálne správy