Španielske banky potrebujú menej peňazí, než sa predpokladalo

Berlín/Madrid 8. júna (TASR) – Kapitálová potreba problémových španielskych bánk bude zrejme nižšia, než sa predpokladalo. Internetový portál nemeckého denníka Die Welt s odvolaním sa na zatiaľ nezverejnenú správu Medzinárodného menového fondu (MMF) tvrdí, že na stabilizáciu španielskeho bankového sektora je potrebných menej než 50 miliárd eur.
Doteraz sa očakávalo, že rekapitalizácia španielskych bánk bude stáť 50 až 100 miliárd eur. Welt Online cituje zdroj z MMF, podľa ktorého hodnotenie fondu ukázalo, že španielske finančné ústavy potrebujú menej čerstvého kapitálu, než je predpokladané rozpätie. MMF by mal svoju správu zverejniť v pondelok (11. 6.).
Španielsko bojuje s hlbokou bankovou krízou a jeho ekonomika sa nachádza v recesii. Len štvrtá najväčšia španielska banka Bankia potrebuje na svoju sanáciu celkovo vyše 23 miliárd eur. Problémom španielskych finančných ústavov je vysoký podiel zlých úverov, čo súvisí so spľasnutím realitnej bubliny v krajine. Vláda sa ešte nerozhodla, či požiada Brusel o finančnú pomoc z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Madrid čaká predovšetkým na správu o tom, koľko peňazí vlastne banky potrebujú.
Španielsky minister financií Cristóbal Montoro v utorok (5. 6.) ako prvý zo španielskych politikov otvorene priznal, že vzhľadom na vysoké úročenie štátneho dlhu má Madrid prakticky zatvorené dvere na kapitálové trhy. To podporilo špekulácie, že Španielsko bude musieť po Grécku, Portugalsku a Írsku ako ďalšie požiadať o finančnú pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy