Ceny pohonných látok v EÚ naďalej klesajú

Od polovice apríla, kedy sa ceny začali znižovať, zlacneli benzíny v Európskej únii v priemere o 8,5 centu za liter, nafta o 6,5 centu.

Ceny pohonných látok v Európskej únii naďalej klesajú. Od polovice apríla, kedy sa ceny začali znižovať, zlacneli benzíny v priemere o 8,5 centu za liter, nafta o 6,5 centu za liter, informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň v 14 štátoch, nafta v dvadsiatich. Benzíny zdraželi v deviatich krajinách, nafta v piatich. Benzíny najviac zlacneli v Česku, o 0,028 eur za liter, a v Nemecku, o 0,024 eur za liter. Ceny benzínov sa najvýraznejšie zdvihli v Írsku, o 0,016 eur za liter, a vo Fínsku, o 0,010 eur za liter.

Najväčší pokles cien nafty nastal v Nemecku, o 0,040 eur za liter, a v Belgicku, o 0,038 eur za liter. Nafta najvýraznejšie zdražela vo Fínsku, o 0,015 eur za liter a vo Švédsku, o 0,010 eur za liter.

Slovensko sa dlhodobo udržiava na 15. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty Slovensko sme klesli z 15. miesta na sedemnáste. V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je drahšia iba v Maďarsku. Benzíny i nafta bez daní sú u nás najdrahšie z okolitých krajín. Benzíny na Slovensku sú pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie dane z litra nafty (nominálne) vyberá štát v Poľsku. Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 5,4 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 3,6 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 1 cent za liter vyššiu hodnotu ako priemer v EÚ. Nafta bez daní je v našej krajine v porovnaní s priemerom únie o 3,3 centu za liter drahšia.

V prípade, že sa rozhodnete ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa vám oplatí zájsť pre benzín v priemere 50 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 48 kilometrov. Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť do Rakúska približne 23,5 km (po naftu 15 km), do Maďarska cca 27 km a do Česka približne 25 km (po naftu 6 km). Iba vodičom z Maďarska sa oplatí tankovať nafta na Slovensku, ale slovenská pumpa by musela byť od nich vzdialená v priemere najviac 3 km. Vzdialenosť je vypočítaná pre vozidlá s priemernou spotrebou 8 litrov na 100 km pre benzín a 5 litrov na 100 km s použitím priemerných cien pohonných látok v okolitých štátoch.

Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac v Taliansku, o 24,3 centu za liter. Druhou krajinou v poradí je Slovinsko, kde sa ceny zdvihli za 52 týždňov o 14,9 centu za liter. Slovensko za rok zvýšilo ceny benzínov o 7,9 centu za liter a je na 16. mieste v porovnaní s krajinami, kde sa za rok najmenej zvyšovali ceny benzínov. Najmenší rast cien benzínov za rok zaznamenala únia v Rumunsku s hodnotou 0,8 centu za liter. V dvoch krajinách majú dokonca benzíny lacnejšie ako pred rokom. V Maďarsku o 2,5 centu za liter a v Česku o 0,8 centu za liter. V priemere sú benzíny v únii drahšie od júna 2011 o 9,9 centu za liter (o 6,6 %), nafta je pre celú EÚ drahšia o 9,8 centov za liter (o 7,3 %).

Nafta za rok zdražela najviac v Taliansku, o 27,6 centu za liter. Druhá v poradí je Veľká Británia, kde sa ceny nafty podľa únie zdvihli za rok o 16,3 centu za liter. Najmenej sa za 52 týždňov ceny nafty zvýšili v Dánsku, o 1,2 centu za liter. Česko je momentálne jediná krajina, kde majú naftu lacnejšiu ako pred rokom: o 0,7 centu za liter. Na Slovensku sa za rok zvýšili ceny nafty o 6,7 centu za liter, čo nás dostalo spolu so Španielskom na 11. miesto.

Zverejnené údaje sú zo zdrojov Európskej komisie a sú platné k 4. júnu 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy