Aukcia na frekvencie na LTE bude až v budúcom roku

Lukratívne frekvencie uvoľnené analógovým vysielaním vhodné na poskytovanie vysokorýchlostného internetu bude Telekomunikačný úrad (TÚ) SR prideľovať až na budúci rok. Pôvodný termín pritom počítal s ich pridelením už v tomto roku, aby ich mobilní operátori mohli začať využívať od roku 2013. Dôvodom predĺženia termínu je podľa hovorcu úradu Romana Vavra zámer TÚ prideľovať frekvencie v elektronickej aukcii a prípravy s tým spojené. Novelu, ktorá umožňuje využiť práve e-aukciu, totiž len vo štvrtok schválila vláda. V prípade ak ju odobrí aj parlament a prezident, mala by začať platiť až od septembra tohto roku.

„TÚ SR doteraz prideľovanie frekvencií formou elektronickej aukcie nikdy nerobil. Z tohto dôvodu bude potrebovať prípravnú fázu, počas ktorej prebehne obstarávanie poradcu na stanovenie korektnej „vyvolávacej“ ceny frekvencií,“ uviedol Vavro. Telekomunikačný úrad podľa jeho slov momentálne taktiež zvažuje, či bude elektronickú aukciu realizovať sám, alebo tým poverí renomovanú spoločnosť. Ak aj úrad začne s prípravou aukcie ihneď po schválení novely zákona, tak celý proces bude trvať približne do konca tohto roka. „Reálne preto aukciu otvoríme začiatkom budúceho roka,“ doplnil Vavro.

Mobilní operátori by tak mohli začať využívať frekvencie v pásmach 800, 1 800 a 2 600 Megaherzov (MHz), ktoré sú vhodné na poskytovanie mobilných služieb štvrtej generácie (LTE), pravdepodobne až v druhej polovici budúceho roka. O presnom termíne však úrad nechce momentálne špekulovať, keďže bude závisieť od viacerých faktorov. Rovnako je v súčasnosti predčasné hovoriť, či bude potrebné opäť otvoriť aj verejné konzultácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy