Počet konkurzov v prvom štvrťroku bol najvyšší od roku 2006

Na Slovensku bolo počas prvých troch mesiacov vyhlásených 123 konkurzov, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 11 %.

V prvom tohtoročnom štvrťroku bolo na Slovensku vyhlásených 123 konkurzov, čo predstavuje najvyšší štvrťročný počet od roku 2006. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau, podľa ktorej vzrástol počet vyhlásených konkurzov v prvom štvrťroku medziročne o 10,8 %. „Rovnaký záver o najvyššom počte vyhlásených konkurzov v prvom štvrťroku 2012 v porovnaní s akýmkoľvek štvrťrokom od roku 2006 sa vzťahuje aj na povolené reštrukturalizácie,“ uvádza Slovak Credit Bureau v zverejnenej analýze. Celkovo bolo v prvom kvartáli 2012 povolených 29 reštrukturalizácií, čo predstavuje nárast ich počtu oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 26 %.

Najväčší počet vyhlásených konkurzov bol v prvom kvartáli tohto roku v sekciách veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov, priemyselná výroba a stavebníctvo. Naopak, najmenší počet vyhlásených konkurzov bol podľa spoločnosti Slovak Credit Bureau v sekciách dodávka vody, čistenie a odvod odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov a ostatné činnosti.

Z jednotlivých krajov bolo pritom najviac konkurzov vyhlásených v Bratislavskom kraji, ktorý bol v rovnakom období roku 2011 druhý za Banskobystrickým krajom. Za Bratislavským krajom nasledovali v prvom štvrťroku 2012 Žilinský kraj a Prešovský kraj. „Naopak, najmenší počet vyhlásených konkurzov bol v prvom štvrťroku 2012 v Košickom kraji,“ dodáva Slovak Credit Bureau.

Analýzu vývoja počtu a podielu vyhlásených konkurzov a povolených reštrukturalizácií spracovala spoločnosť na základe rozhodnutí konkurzných súdov. Do analýzy vstupovali podnikateľské subjekty a fyzické osoby – živnostníci, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz, resp. ktorým bola povolená reštrukturalizácia. Zároveň bolo možné tieto subjekty jednoznačne identifikovať.

Spoločnosť Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového. Prostredníctvom registrov si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004 a jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF.

Súvisiace články

Aktuálne správy