Monitorovací výbor OP Doprava schváli realokáciu peňazí

Z Operačného programu Doprava má byť do programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast presunutých 55 mil. eur. Monitorovací výbor OP Doprava na deviatom zasadnutí v Trenčianskych Tepliciach schváli aj výročnú správu o vykonávaní OP v roku 2011 a skontroluje realizáciu dopravných projektov priamo na mieste výstavby.

Monitorovací výbor Operačného programu (OP) Doprava bude na svojom deviatom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 31. mája a 1. júna v Trenčianskych Tepliciach, schvaľovať presun finančných zdrojov na projekty podporujúce zamestnanosť mladých ľudí a rozvoj malých a stredných firiem. Agentúru SITA o tom v utorok informovala manažérka pre komunikáciu OPD na ministerstve dopravy Alena Vaškaninová Buchláková. Podľa rozhodnutia vlády zo 16. mája má byť z programu Doprava do programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast realokovaných 55 mil. eur.

Okrem kľúčového bodu zasadania monitorovacieho výboru, jeho revízie, budú zástupcovia Európskej komisie spolu s ďalšími členmi výboru schvaľovať výročnú správu o vykonávaní OP Doprava v roku 2011. Súčasťou dvojdňového zasadnutia je tiež kontrola realizácie dopravných projektov priamo na mieste výstavby. Tentoraz sa členovia monitorovacieho výboru zamerajú na stavby v Trenčianskom kraji. Pozrú si stavenisko nového cestného mostu v Trenčíne a modernizovaný úsek železničnej trate medzi Trenčianskou Teplou a Belušou.

„Zasadanie monitorovacieho výboru OP Doprava je jedným z pravidelných nástrojov, prostredníctvom ktorých si Európska komisia (EK) overuje stav čerpania eurofondov na dopravné projekty,“ informovala ďalej Vaškaninová Buchláková.

Na rokovaní monitorovacieho výboru v Trenčianskych Tepliciach sa zúčastní aj minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek ako predseda. Prijímatelia európskej pomoci z Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správy ciest, Železníc Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Slovensko budú informovať o pokroku pri realizácii jednotlivých projektov. Zástupcovia ministerstva dopravy ako riadiaceho orgánu OP Doprava zhodnotia stav jeho implementácie a predstavia akčný plán na zdynamizovanie čerpania eurofondov na dopravné projekty. Zástupcovia EK budú informovať o stave posudzovania žiadostí na veľké infraštruktúrne projekty nad 50 mil. eur.

Monitorovací výbor OP Doprava zasadá dvakrát ročne a jeho členmi sú okrem zástupcov EK a pracovníkov príslušných ministerstiev aj zástupcovia regionálnej a miestnej

samosprávy, tretieho sektora a ostatných sociálno-ekonomických partnerov. Na zasadnutiach výboru sa zúčastňujú aj experti JASPERS (Joint Assistance to Support of

European Regions – konzultanti EK v poradnej funkcii) a zástupcovia orgánu auditu.

K polovici mája ministerstvo dopravy evidovalo 54,47-percentné zazmluvnenie na projekty v rámci OP Doprava, čo je viac ako 2 mld. eur. Vyčerpaných bolo 1,077 mld. eur, čiže 28 percent z alokovaných zdrojov. OP má na roky 2007 až 2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,846 mld. eur. Zdroje Kohézneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) z toho tvoria 3,207 mld. eur a spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu 638,815 mil. eur. Oblasť monitorovania a hodnotenia patrí do okruhu oprávnených aktivít financovaných

z prostriedkov technickej pomoci, na ktorú je z ERDF poskytnutá pomoc vo výške 85 % nákladov. Cieľom OP Doprava je podpora trvalo udržateľnej mobility cez rozvoj dopravnej infraštruktúry a verejnej osobnej dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy