EURA Slovakia žaluje FR SR za údajne neoprávnené pokuty

Banská Bystrica 29. mája (TASR) – Správnu žalobu voči Finančnému riaditeľstvu (FR) SR podala v pondelok (28.5.) na Krajskom súde v Banskej Bystrici spoločnosť EURA Slovakia, s.r.o. Podľa Martina Husovca z European Information Society Institute (EISi), o. z., FR SR mu pred dvoma mesiacmi neoprávnene udelilo 11 pokút v celkovej výške 4978,90 eura za to, že podal súhrnný výkaz dane z pridanej hodnoty (DPH) papierovo a nie elektronicky. Správnu žalobu pripravil tím právnikov EISi a FSFE Legal.
"Včera (28.5.) bola doručená na Krajský súd v Banskej Bystrici predmetná žaloba," potvrdila TASR hovorkyňa súdu Nina Spurná.
EURA Slovakia podľa Husovca objektívne nemohla podať výkaz elektronicky, pretože aplikácie štátu "eDane" a "eTax" sú zhotovené tak, aby ich bolo možné používať výlučne iba na produktoch jednej firmy na trhu. "Technické riešenie totiž využíva také uzatvorené prvky, ktoré žiadna iná spoločnosť nemôže využívať," upozornil. Podnikatelia, ktorí si zakúpili operačné systémy od iných firiem, tak nemohli podľa neho nemohli predmetnú aplikáciu používať, a teda si ani splniť zákonnú povinnosť.
Vedúca komunikačného oddelenia FR SR Miroslava Slemenská v tejto súvislosti pripomenula, že ešte v roku 2010 vtedajšie Daňové riaditeľstvo SR uzatváralo písomné dohody o spôsobe doručovania písomností doručovaných elektronickými prostriedkami. Subjekty, ktoré dobrovoľne takúto dohodu podpísali, súhlasili s jej znením, pričom v nej podľa Slemenskej bolo jasne formulované, že "daňový subjekt akceptuje technické podmienky pre elektronické doručovanie písomností", a teda že akceptuje výhradné používanie prehliadača Internet Explorer vo verzii minimálne 5.5.
"Všeobecne sa dá konštatovať, že išlo o IT prostredie a také technické podmienky, ktoré v tom čase mala daňová správa k dispozícii," vysvetlila Slemenská. Dohoda podpísaná v súlade so zákonom, ktorý už dnes neplatí, uvádzala, že ak z dôvodu prekážok nemôže daňový subjekt doručiť správcovi dane písomnosti elektronickou formou, je povinný doručiť písomnosti v zákonom stanovenej lehote miestne príslušnému správcovi dane na predpísaných tlačivách iným vhodným spôsobom – pričom sa nepíše, že v papierovej forme. Daňové subjekty mohli podľa vtedajšej platnej úpravy využiť služby inej oprávnenej osoby na elektronické doručovanie tých písomností, kde zákon jednoznačne vyžadoval elektronické doručovanie písomností.
V súvislosti s podanou žalobou Slemenská konštatovala, že FR SR rozhodnutia súdnych orgánov rešpektuje.
EISi je občianske združenie, ktoré aktívne bojuje za ochranu práv a slobôd internetových užívateľov a poskytovateľov služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy