Litva má pre krízu paradoxne väčšie šance na zavedenie eura

Vilnius 25. mája (TASR) – Dlhová kríza Grécka a spomalenie globálneho rastu môžu paradoxne zvýšiť šance Litvy na zavedenie eura v roku 2014, keďže zníženie cien komodít jej uľahčí plnenie inflačných kritérií. Uviedla to litovská ministerka financií Ingrida Simonyteová.
"Napriek tomu, ako paradoxne to znie, čím viac sa zhorší situácia v globálnej ekonomike, tým nižšie budú ceny ropy a krajina, ako naša, tak bude mať väčšie šance na vstup do eurozóny," vyhlásila.
Od začiatku januára už ceny ropy klesli o viac ako 8 % v reakcii na prehlbovanie dlhovej krízy Grécka a spomaľovanie európskych ekonomík. To pomohlo Litve zabrzdiť rast spotrebiteľských cien, ktorý v apríli dosiahol najpomalšie tempo za viac ako rok. Pritom Litva sa ako jediná z pobaltských republík nemohla v roku 2006 uchádzať o zavedenie eura, práve pre príliš vysokú mieru inflácie.
Teraz má ale reálne šance vstúpiť do eurozóny v roku 2014. Vláde sa darí znižovať rozpočtový schodok, ktorý by už v tomto roku mala stlačiť pod povolenú hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 5,5 %.
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Litve sa v apríli spomalilo na 3,2 %, bolo tak najnižšie za 14 mesiacov. Priemerná harmonizovaná miera inflácie za posledných 12 mesiacov dosiahla 4,1 % a bola o 1 percentuálny bod vyššia, ako je limit pre zavedenie eura. Podmienkou pre vstup do eurozóny je, aby priemerná miera inflácie kandidátskej krajiny neprekročila priemer troch krajín Európskej únie s najnižšiu infláciou o viac ako 1,5 percentuálneho bodu.
Dlhová kríza eurozóny tak na jednej strane pomáha Litve plniť kritériá pre zavedenie eura, ale zároveň môže byť nakoniec príčinou, pre ktorú občania krajiny spoločnú menu odmietnu. Členovia eurozóny musia totiž prispievať do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), ktorý pomáha zadlženým štátom menovej únie. A to sa nepáči daňovým poplatníkom z disciplinovaných krajín menovej únie.
Vláda v Litve musela v rokoch 2009 a 2010 zvýšiť dane a výrazne obmedziť výdavky štátu, aby zredukovala rozpočtový schodok. A mnohým Litovčanom sa nepáči, že kým oni si museli poriadne utiahnuť opasky, po vstupe do eurozóny by museli finančne podporovať aj štáty ako Grécko, kde verejnosť šetriť odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy