Štát mohol podľa SOIT pri zmluve s Microsoftom ušetriť ešte viac

Spoločnosť pre otvorené informačné technológie preto navrhuje, aby mali štátne organizácie v rámci zmluvy s Microsoftom možnosť zvážiť zrušiť služby Software Assurance aspoň na obdobie 3 rokov, prípadne nákupy samostatných produktov až v čase reálnej potreby.

Štát by mohol podľa Spoločnosti pre otvorené informačné technológie (SOIT) pri licenčnej zmluve so spoločnosťou Microsoft ušetriť ešte výraznejšie. Stačilo by, ak by v rámci zmluvy získal možnosť prejsť na novšiu verziu len jedného programu namiesto celého balíka, v ktorom je ich niekedy aj viac ako 14. „Keďže štát doteraz nevyjednal možnosť nákupu samostatných produktov, nakupovali sa vždy celé balíky,“ upozornila SOIT.

V minulosti sa totiž úrady pripojili k zmluve na tri roky, no počas celého obdobia nevyužili možnosť prechodu na novšiu verziu. Podľa SOIT viaceré štátne úrady využívajú na významnej časti svojich počítačov softvér z roku 2007 alebo dokonca až z roku 2003. „Preskočením trojročného obdobia napríklad v roku 2008 alebo 2005 mohli ušetriť peniaze zo štátneho rozpočtu, keďže za trojročné a v niektorých prípadoch až šesťročné obdobie právo upgradu na najnovšiu verziu produktu nevyužili, čím štát platil firme Microsoft zbytočne,“ vysvetlila SOIT. Ministerstvo financií pritom v správe o plnení multilicenčnej zmluvy so spoločnosťou Microsoft, ktorú v stredu schválila vláda SR, uviedlo, že najnovšia verzia kancelárskeho balíka Office je v súčasnosti nainštalovaná iba na polovici počítačov štátnych úradov a najnovšia verzia operačného systému Windows dokonca iba na 29 % počítačov.

Štúdia spoločnosti IBM „Reduce software license expenses“ pritom presne na tento problém pri uzatváraní licenčnej zmluvy s Microsoftom upozorňuje. Podľa nej totiž mnohé organizácie platia za možnosť aktualizácie produktov Microsoftu, no reálne ju nevyužívajú, keďže nemajú dostatočne výkonné počítače alebo nové verzie programov v čase platnosti zmluvy ani nevyjdú. Microsoft totiž vydáva nové verzie svojich programov zvyčajne vo štvor- a viacročných intervaloch, no licenčné zmluvy sa podpisujú iba na tri roky. Štúdia tvrdí, že v takom prípade je pre firmy lacnejšie zakúpiť si konkrétny program vtedy, keď vyjde jeho nová verzia.

Spoločnosť pre otvorené informačné technológie preto navrhuje, aby mali štátne organizácie v rámci zmluvy s Microsoftom možnosť zrušiť služby Software Assurance (prechod na najnovšiu verziu programu) aspoň na obdobie troch rokov, prípadne nákupy samostatných produktov až v čase reálnej potreby. Podľa SOIT by mal štát taktiež vyvodiť zodpovednosť voči tým úradom, ktoré mohli v čase predĺženia zmluvy v roku 2005 alebo 2008 preskočiť trojročné obdobie na upgrade a nespravili tak.

Vláda v stredu rozhodla o podpise licenčnej zmluvy so spoločnosťou Microsoft, keď za viac ako 82 tisíc licencií zaplatí v najbližších troch rokoch 51,5 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Oproti pôvodnej sume vyjednanej ešte za vlády Ivety Radičovej ide o zľavu vo výške 701 tis. eur, pričom ak sa súčasná vláda rozhodne pokračovať v zmluve aj po 31. decembri tohto roku, zľava sa vyšplhá až na 1 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy