Nový riaditeľ UNLP chce zlepšiť jej hospodárenie

Jeho hlavným cieľom je znížiť osobné náklady, ktoré v súčasnosti predstavujú až 80 percent príjmov nemocnice od zdravotných poisťovní.

Zlepšenie hospodárenia je hlavným cieľom nového riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Ladislava Rosochu. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej besede, na ktorej predstavil svoje ciele, zámery a plány. Dodal, že pracuje na systéme krokov, ktorého prvé výsledky by sa mali ukázať po roku.

„Univerzitnú nemocnicu preberám v neľahkej situácii, kedy rast miezd lekárov, sestier a pôrodných asistentiek zaťažuje jej hospodárenie. Na aprílové mzdy s odvodmi sme vydali takmer 4,5 mil. eur, čo predstavuje oproti marcu nárast o 218 tis. eur, pričom na zvýšenie platov sestier sme vynaložili približne 120 tis. eur. Nemocnica má k 17. aprílu záväzky voči dodávateľom v objeme okolo 18 mil. eur, z toho po lehote splatnosti je okolo 10 mil. eur,“ zhodnotil Rosocha stav v akom preberal nemocnicu.

Ako uviedol, jeho hlavným cieľom je znížiť osobné náklady, ktoré v súčasnosti predstavujú až 80 % príjmov nemocnice od zdravotných poisťovní. „Tento podiel treba znížiť, preto musíme prehodnotiť potreby jednotlivých pracovísk na personálne zabezpečenie. Nechystáme nijaké hromadné prepúšťanie, našou snahou však bude rozumná personálna politika zohľadňujúca tak ekonomickú stránku, ako aj potreby pri zachovaní kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ povedal Rosocha. Jeho snahou je znížiť aj celkovú zadlženosť nemocnice zefektívnením hospodárenia, znížením prevádzkových nákladov a optimalizáciou zdravotníckych výkonov. Zlepšenie prístupu a vyššie platby očakáva aj od zdravotných poisťovní.

„Budeme tiež hľadať vnútorné rezervy najmä v oblasti účelnej farmakoterapie, k čomu má prispieť zavedenie komplexného informačného systému v nemocnici, ktorý umožní ušetriť 10 až 15 percent nákladov na lieky a špeciálny zdravotnícky materiál,“ povedal Rosocha. Zdôraznil, že sa bude usilovať, aby sa urýchlil proces zavádzania tohto systému, ktorý bude prínosom pre zníženie chybovosti pri vykazovaní poskytnutej starostlivosti aj pre zdravotné poisťovne.

Rosocha bol menovaný do funkcie riaditeľa 3. apríla. V nemocnici pracuje ako gynekológ a pôrodník viac ako 20 rokov. Zastával post primára i prednostu II. Gynekologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Absolvoval postgraduálne štúdium zamerané na riadenie v zdravotníctve.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy