Budeme svedkami ďalšej zlatej horúčky??

Zlato v posledných mesiacoch mierne upustilo od svojho statusu bezpečného prístavu, pokles jeho ceny je rovnako tak logickou korekciou minuloročných maxím, ktoré sa blížili k hodnotám 2000 USD/o.z. a rovnako tak poklesom dopytu po ňom. V prvom kvartáli tohto roka bol dopyt nižší o 5 % oproti prvému kvartálu roka 2011. Celkový medziročný dopyt však vzrástol o 16 % a aj preto je cena zlata stále relatívne vysoká. Zlato by mohli potiahnuť aj dobré správy z Číny, ktorá by mala znova začať podporovať svoj hospodársky rast investíciami hlavne vo výstavbe a infraštruktúre.

Hrozbou pre zlato sú momentálne 4 faktory: dlhová kríza v eurozóne, spomaľovanie ekonomického rastu v Číne, neistá situácia o monetárnej politike FED-u a zavedenie importných ciel v Indii, ktoré by mohli zapríčiniť prudký pokles dopytu. Naopak, pozitívom pre zlato je situácia okolo americkej ekonomiky, ktorá sa zdá byť zastabilizovaná.

Technická analýza:

Aktuálne sa cena zlata pohybuje na úrovniach okolo 1556 USD/o.z., kde je približne hodnota 100 dňového kĺzavého priemeru a túto úroveň momentálne testuje. Preferovaný scenár na dnešný obchodný deň je rastový, keďže sa dá predpokladať odraz zlata od 100 dňového kĺzavého priemeru. Hodnota indikátora relatívnej sily je 44.90, čo je úroveň, kedy sa dá ešte stále hovoriť o miernej prepredanosti žltého kovu.

Počas dnešného dňa by sa teda cena zlata mohla pohybovať nad 1533 USD s výhľadom k prvej rezistencii na hodnote 1573 USD až k hodnote 1585, čo je cieľ pre najbližšie dni. Alternatívnym scenárom je prerazenie 100 dňového kĺzavého priemeru a v prípade prerazenia tejto supportnej úrovne by sa zlato mohlo vydať až k úrovni 200 dňového kĺzavého priemeru, ktorý sa nachádza na úrovni 1252 USD/o.z.

Týždenný graf vývoja Zlata:

Súvisiace články

Aktuálne správy