Aktivita výrobného sektora v Nemecku klesla na trojročné minimum

Berlín 24. mája (TASR) – Aktivita nemeckého výrobného sektora zaznamenala v máji najvýraznejší pokles za takmer tri roky. To opätovne vyvolalo obavy z odolnosti nemeckého hospodárstva, ktoré v 1. kvartáli zabránilo prepadu ekonomiky eurozóny do recesie, z odolnosti voči dlhovej kríze.
Agentúra Markit vo svojom bleskovom odhade uviedla, že index nákupných manažérov (PMI) v nemeckom výrobnom sektore klesol v máji na 45 bodov z aprílových 46,2 bodu. To je výrazne pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od poklesu.
Májové údaje zároveň znamenajú najvýraznejší pokles aktivity tohto sektora od júna 2009, príčinou čoho je najprudší pokles nových objednávok a exportu v tomto roku. To zhoršuje vyhliadky nemeckej ekonomiky, ktorá v 1. štvrťroku prekvapila vyšším než očakávaným rastom a pomohla eurozóne tesne sa zachrániť pred pádom do recesie. Práve vďaka výraznému rastu najsilnejšej ekonomiky eurozóny vykázal blok s jednotnou menou v 1. kvartáli nulový rast, zatiaľ čo analytici počítali s poklesom. V takom prípade by to bol druhý štvrťročný pokles po sebe, čo znamená technickú recesiu.
Nemecká ekonomika však patrí medzi proexportné a aj ju už začína dobiehať slabnúci dopyt na zahraničných trhoch. Navyše, situáciu zhoršuje aj napätá politická situácia v Grécku, ktorá hrozí odchodom Atén z menového bloku, na čo by doplatila aj samotná eurozóna.
Čo sa týka nemeckého sektora služieb, jeho aktivita rástla rovnakým tempom ako v apríli, keď index dosiahol hodnotu 52,2 bodu. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali mierne spomalenie aktivity na 52 bodov.
Ani to však nedokázalo vykompenzovať prepad vo výrobnom sektore a kompozitný index, ktorý kombinuje údaje z výrobného sektora a sektora služieb, klesol prvýkrát po šiestich mesiacoch pod kľúčovú hranicu 50 bodov na 49,6 bodu. V apríli dosiahol kompozitný index agentúry Markit 50,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy