Ku vyššej efektivite štátu nevedie škrtanie výdavkov, ale ich analýza

Bratislava 23. mája (TASR) – Vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ) neexistujú dostatočne presné informácie o rezortoch, ktoré štát financuje. Tento problém sa podľa Zoltána Pogatsu zo Západomaďarskej univerzity týka okrem iných krajín aj Slovenska, Maďarska či Grécka. Dôsledkom tohto problému je, že politika plošného znižovania verejného deficitu pomocou škrtov vo výdavkoch nefunguje tak, ako by mala.
"Nemáme dobrú analýzu verejnej politiky. Nerobia to naše ministerstvá ani ekonomické inštitúty, a to už nehovorím o univerzitách," vyhlásil Pogatsa dnes v Bratislave na konferencii o budúcnosti eurozóny. Podujatie zorganizovala Taliansko – Slovenská obchodná komora (TSOK).
Podľa Pogatsu tak zodpovedným chýba presný prehľad o tom, koľko a ako štát míňa, koľko ľudí pracuje vo verejnej infraštruktúre či aké reformy je potrebné urobiť. "Takže škrtajú náklady na základe nejakých nepresných čísiel o jednotlivých podsystémoch," konštatoval Pogatsa.
Pre neustále škrtanie nákladov v snahe zefektívniť systém dochádza podľa neho k znižovaniu schopnosti jednotlivých rezortov prinášať rast. Ekonomický rast, o ktorý sa krajiny v súčasnosti snažia, by mal prísť z investícií do ľudského kapitálu. "Jediné krajiny, ktoré zažívajú udržateľný rast, sú v Škandinávii. Systematicky investovali do ľudského kapitálu a verejnej infraštruktúry, majú vyvážené rozpočty a dobrý prehľad o verejných výdavkoch. V našich krajinách toto nemáme," dodal Pogatsa.
Namiesto slepého škrtania výdavkov v snahe o efektívnosť vidí skôr riešenie vo zvýšení financovania, pričom ako príklad uviedol slovenské školstvo. "Slovenský vzdelávací systém nedosahuje dobré výsledky, pretože je v ňom málo peňazí," upozornil Pogatsa.

Súvisiace články

Aktuálne správy