Český investor Z. Bakala plánuje podať ponuku na poľskú chemičku Ciech

Varšava 23. mája (TASR) – Český investor Zdeněk Bakala plánuje do leta podať ponuku na poľskú chemickú spoločnosť Ciech. Uviedli to dnes pre agentúru Reuters dva zdroje z bankového sektora.
Začiatkom tohto roka médiá informovali, že Bakalova spoločnosť BXR Group a jej poľská divízia BXR Partners uvažujú o troch investičných projektoch v Poľsku v hodnote 100 až 300 miliónov eur. Trhová kapitalizácia spoločnosti dosahuje zhruba 968 miliónov zlotých (221,66 milióna eur).
Kľúčový podiel vo firme Ciech kontroluje ministerstvo financií – 38,7 %. Ministerstvo pred časom uviedlo, že plánuje predať všetky svoje podiely v chemických spoločnostiach. Ich predaj je súčasťou veľkého privatizačného balíka, v rámci ktorého chce poľská vláda získať v období rokov 2011-2013 okolo 15 miliárd zlotých.
Najväčším rivalom firmy Ciech je spoločnosť Azoty Tarnow, o ktorú sa zaujíma ruský Acron, jedna z 10 najväčších firiem na výrobu priemyselných hnojív v Európe. Acron začiatkom mája podal na získanie Azoty Tarnow ponuku v hodnote 1,5 miliardy zlotých.

Súvisiace články

Aktuálne správy