Dnešný summit v Bruseli treba vnímať ako večer bez konca

Brusel 23. mája (TASR) – Dnešné neformálne stretnutie európskych lídrov v Bruseli bude dôležité na nastolenie tém a atmosféry pred oficiálnym summitom EÚ koncom júna. Konkrétne rozhodnutia sa však očakávať nedajú. „Každý vníma dnešný večer ako večer bez konca. Ani nevieme, aké rôzne témy môžu byť pootvárané,“ povedal dnes novinárom po ceste do Bruselu slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).
Počas pracovnej večere jednotliví lídri vrátane nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda predstavia svoje názory najmä na aktuálnu tému podpory rastu európskej ekonomiky. Napriek rozdielnym názorom na niektoré otázky bude podľa Fica nakoniec záležať práve na dohode Francúzska a Nemecka. „Tento tandem bol vždy najsilnejší. Na čom sa dohodnú Francúzi a Nemci, to bude platiť,“ avizoval.
Hovoriť sa má dnes o príprave nového paktu o raste, požadovaného predovšetkým Francúzskom, ktorý by na európskej úrovni určoval spoločné podmienky financovania veľkých investičných projektov. „Veľká politická diskusia bude o tzv. eurobondoch. Tu máme predstavu, že eurobondy prinášajú viac výhod ako nevýhod. Je to nový pohľad na útok proti európskemu dlhu a zadlženosti. My s týmto zásadný problém nemáme,“ vysvetlil Fico.
Podľa vlastných slov víta aj pripravované posilnenie úverovej kapacity Európskej investičnej banky (EIB) či myšlienku zavedenia tzv. projektových dlhopisov, použiteľných na financovanie veľkých investičných projektov. Slovensko podľa Fica bude podporovať aj zavedenie dane z finančných transakcií na európskej úrovni. „Stále sledujeme to, čo urobilo Maďarsko, čo chystajú Rakúšania, ale na európskej úrovni by to bolo podstatne zaujímavejšie,“ zdôraznil.
Slovenská vláda si podľa svojho predsedu uvedomuje, že treba urobiť poriadok vo verejných financiách, k čomu aj dôsledne pristupuje. Ide však len o jednu stranu problému. „Tvrdím, že nie je možné konsolidovať bez rastu. Budem napríklad veľmi trvať na tom, aby sa ešte viac uvoľňovali európske fondy, ktoré nie sú vyčerpané. Nie medzi štátmi, ale v rámci štátov,“ dodal premiér.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.

(vyslaný redaktor TASR Vladimír Jombík)

Súvisiace články

Aktuálne správy