ECB údajne vytvorila krízový tím pre prípadný odchod Grécka z eurozóny

Berlín 23. mája (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) vytvorila krízový tím pre prípad zhoršenia situácie v Grécku a odchod krajiny z eurozóny po júnových parlamentných voľbách. Očakáva totiž, že k moci by sa mohli dostať strany odmietajúce úverové podmienky požadované medzinárodnými veriteľmi. Napísal to nemecký týždenník Die Zeit, ktorý citovala agentúra DPA.
Podľa týždenníka na čele krízového tímu stojí člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen. Zároveň dodal, že podobný tím vznikol aj v nemeckej centrálnej banke.
Bundesbanka medzitým v najnovšej mesačnej správe zverejnila, že eurozóna dokáže zvládnuť aj prípadné odmietnutie Grécka realizovať úsporné kroky a reformy. Podľa nemeckej centrálnej banky je situácia v Grécku "mimoriadne znepokojivá" a poukázala na riziko, že krajina možno svoje pôvodné sľuby plniť nebude. To by znamenalo ohrozenie aj ďalšej pomoci pre Atény.
Bundesbanka dodala, že "Gréci budú musieť znášať dôsledky," nešpecifikovala však, o aké by malo ísť. Na druhej strane uviedla, že aj keď to bude (pre eurozónu) veľká výzva, dobrým krízovým manažmentom sa ťažkosti dajú zvládnuť.

Súvisiace články

Aktuálne správy