Vyššie zaťaženie bánk môže podľa SBA zhoršiť prístup k úverom

Slovensko bude mať po rozšírení bázy pre výpočet bankovej dane druhé najvyššie daňové zaťaženie bankového sektora v Európe, čím sa podľa Slovenskej bankovej asociácia stane neatraktívnou krajinou pre akcionárov.

Vládou plánované zvýšenie bankového odvodu môže viesť k zníženiu kapitálovej kapacity bánk, a tým aj schopnosti úverovania ekonomiky. Upozorňuje na to Slovenská banková asociácia (SBA), podľa ktorej bude mať Slovensko po rozšírení bázy pre výpočet bankovej dane druhé najvyššie daňové zaťaženie bankového sektora v Európe, čím sa stane neatraktívnou krajinou pre akcionárov.

„Dôsledkom toho môže byť zníženie kapitálovej kapacity bánk, a tým aj schopnosti úverovania ekonomiky. Je to zlá správa pre slovenské podniky, ktoré nemajú možnosť požičať si finančné prostriedky zo zahraničia a pre obyvateľov, ktorí budú mať zhoršený prístup k úverom na bývanie,“ uviedla asociácia v stanovisku pre agentúru SITA. Bankári sú zároveň sklamaní, že vláda v navrhovaných opatreniach, na rozdiel od občanov a firiem, rezignovala na šetrenie. „Tieto návrhy vlády smerujú k obmedzeniu ekonomického rastu a zamestnanosti na Slovensku,“ dodáva banková asociácia.

Vyšším zaťažením bánk a regulovaných podnikov chce vláda Roberta Fica získať prostriedky na ozdravenie verejných financií. Samotné banky by mali podľa v utorok ohlásených zámerov vlády navyše oproti plánovanému výnosu z už platného bankového odvodu odviesť na bankovej dani štátu v tomto roku o 25 mil. eur viac, v budúcom roku už o 100 mil. eur viac. Zvýšenie odvodu sa má zabezpečiť rozšírením bázy pre výpočet bankovej dane aj na vklady retailových klientov. Podľa súčasnej legislatívy totiž banky odvod platia iba z podielu korporátnych vkladov. Rovnako plánuje kabinet Roberta Fica zaviesť pre banky aj špeciálny 50-miliónový odvod, pričom tieto prostriedky by mali smerovať do fondu zameraného na prorastové opatrenia.

Premiér Robert Fico v utorok predstavil aj zámer opätovne zaviesť balík základných služieb pre klientov bánk, ktorého cena má byť jedno euro. Tento balík má byť viazaný na jeden účet v jednej banke, má byť pre ľudí s „nie vysokým príjmom“ a mal by garantovať určitý objem služieb. Banková asociácia však upozorňuje, že podobná snaha tu už bola a o balíček nebol veľký záujem. „Ministerstvo financií SR už v minulosti podobný balíček zaviedlo. Banky vynaložili vysoké finančné prostriedky na jeho zavedenie. Reálne si ho kúpilo iba päť osôb, a preto sa obávame, že aj nová iniciatíva MF SR bude mať rovnaký dopad,“ uvádza SBA.

Slovenská banková asociácia zastupuje záujmy bánk pôsobiacich na Slovensku. Jej 30 členov reprezentuje takmer 100 % slovenského bankového sektora.

Súvisiace články

Aktuálne správy