Už rokovala o treťom energetickom liberalizačnom balíčku

Vládny kabinet už rokoval o treťom energetickom liberalizačnom balíčku. Ministri však rokovania o energetických zákonoch, vďaka ktorým sa má do slovenskej legislatívy implementovať tretí energetický liberalizačný balíček, prerušili. Vláda by sa mala k zákonom vrátiť na budúci týždeň, kedy by mali byť známe prípadné pripomienky od jednotlivých ministerstiev.

Slovensko malo zapracovať tretí balíček do marca minulého roka. Po zavedení tretieho energetického liberalizačného balíčka by si mali polepšiť najmä odberatelia energií. Podľa nového zákona o energetike budú môcť napríklad odberatelia zmeniť dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu v priebehu troch týždňov a bez poplatkov. Po prijatí návrhu energetického zákona by mal mať odberateľ elektriny a plynu z kategórie domácnosti taktiež právo odstúpiť od zmluvy počas takzvanej lehoty na rozmyslenie v dĺžke siedmich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy.

Novým zákonom by sa tiež mala zaviesť nová definícia pojmu zraniteľný odberateľ elektriny. Spotrebitelia by mali mať po implementácii energetického balíčka právo dostať od svojho pôvodného dodávateľa konečné vyúčtovanie do štyroch týždňov po zmene dodávateľa, či právo na zrozumiteľné údaje o svojej spotrebe a cene elektriny a plynu. Nové energetické zákony tiež upravujú právo odberateľa elektriny a plynu vypovedať zmluvu so svojím dodávateľom v prípade zmeny ceny za dodávku elektriny a plynu alebo iných zmluvných podmienok.

Návrhy energetických zákonov taktiež obsahujú nový režim možností, ako oddeliť výrobné činnosti a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete. Oddelenie výroby a dodávky elektriny od prenosovej sústavy sa bude podľa návrhu realizovať prostredníctvom modelu úplného oddelenia vlastníctva. Oddelenie výroby a dodávky plynu od prepravnej siete bude možné uskutočniť využitím troch modelov. Ide o úplné oddelenie vlastníctva (OU), vytvorenie nezávislého prevádzkovateľa siete (ISO) a zriadenie nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete (ITO). Práve posledný model chceli aplikovať pri oddelení spoločnosti Eustream, ktorý je prevádzkovateľom plynovej prepravnej siete, od Slovenského plynárenského priemyslu. Návrh zákona o regulácii v sieťových odvetviach definuje postavenie a kompetencie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Rady pre reguláciu.

Pravidlá obsiahnuté v právnych aktoch tretieho energetického balíčka, ktorý vznikol na pôde Európskej únie, sú zamerané najmä na podporu liberalizácie trhu s elektrinou a plynom, na zlepšenie práv spotrebiteľov, či na posilnenie právomoci a nezávislosti regulačných orgánov. Energetický balíček obsahuje aj ustanovenia o vytvorení nezávislej inštitúcie, európskej Agentúry pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky, ktorej hlavnou úlohou bude vytvárať rámec pre spoluprácu regulačných orgánov členských štátov Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy