Jadro konsolidácie podľa SDKÚ-DS zaplatia obyčajní ľudia

Jadro konsolidácie verejných financií majú podľa poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého po oslabení druhého piliera zaplatiť obyčajní ľudia. „Seknutie druhého piliera bude tri až päťkrát väčšie, ako napríklad navrhované dane pre energetické podniky alebo banky,“ uviedol na stredajšom brífingu. Tieto osobitné dane pre vybrané firmy pritom majú byť podľa neho len dočasné, pričom váhu sporivého dôchodkového piliera chce Fico znížiť navždy. Upozornil pritom na to, že v druhom pilieri je 80 percent osôb, ktoré zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku.

Ako pokračoval Beblavý, prudko zmenšený druhý pilier bude vytvárať veľký tlak na prvý pilier, teda tlak na oveľa väčšie zdroje pre Sociálnu poisťovňu. „To vlády riešia prudkým zvyšovaním veku odchodu do dôchodku,“ dodal. Ak by súčasná vláda podľa poslanca Ľudovíta Kaníka po vzore Českej republiky zaviedla to, že by si sporitelia museli časť príspevku do druhého piliera doplácať z vlastných peňazí, mohlo by z kapitalizačného piliera odísť 50 až 70 percent sporiteľov.

SDKÚ-DS podľa Kaníka chystá k druhému pilieru vysvetľovaciu kampaň a aj petíciu, ktorej cieľom bude zabrániť zníženiu súčasných 9-percentných príspevkov do tohto systému. S touto aktivitou chce osloviť aj ostatné opozičné strany. „Dávame jasné nie znárodneniu dôchodkov,“ dodal podpredseda strany Ivan Štefanec. Upozornil, že druhý pilier znamená zníženie závislosti od štátu.

Terajšia vláda má ambíciu znížiť súčasné 9-percentné príspevky do druhého piliera so zámerom posilniť štátny, priebežný pilier. Na pondelkovom okrúhlom stole o druhom dôchodkovom pilieri to uviedol štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian. „Bude to najneskôr od januára budúceho roka,“ povedal. Podľa neho ide o konsolidačné opatrenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku. „Nechcem dnes hovoriť o nejakom percente, určite budeme hľadať inšpiráciu v Poľsku, keď znížili zo 7,3 na 2,3 percenta,“ povedal. Inšpiráciou podľa neho môže byť aj Česká republika, ktorá zaviedla 3-percentný druhý pilier za podmienky, že si ďalšie dve percentá pridá sporiteľ z vlastných prostriedkov.

Ministerstvo práce sa podľa neho zaoberá znížením počtu fondov zo súčasných štyroch na dva, jeden garantovaný a druhý negarantovaný. „Zníženie počtu fondov je relatívne rozumná vec,“ povedal. Kabinet chce tiež podľa Buriana zaviesť dobrovoľný vstup do kapitalizačného piliera pre mladých ľudí, pričom otvorenou otázkou zostáva samotné nastavenie tejto dobrovoľnosti. Opätovné otvorenie druhého piliera označil za diskutabilné, keďže to podľa štátneho tajomníka nedáva systému dôveryhodnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy