Šéf gréckych ľavičiarov považuje finančnú pomoc za vydieranie

Šéf gréckej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras vyzval Nemecko, aby znížilo tlak na jeho krajinu, a úsporné opatrenia označil za "absolútne neúčinné".

Berlín 22. mája (TASR) – Šéf gréckej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras vyzval Nemecko, aby znížilo tlak na jeho krajinu, a úsporné opatrenia označil za „absolútne neúčinné“. Obvinil tiež Nemecko, že sa pokúša izolovať krízu geograficky a snaží sa o zničenie Grékov.
Tsipras je na návšteve v Berlíne, kde sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi nemeckej ľavicovej opozičnej strany Die Linke. Podľa Tsiprasa je finančná pomoc, ktorú dostalo Grécko, formou vydierania. Vyzval na spoločné európske riešenie dlhovej krízy. „Občanov Nemecka a Francúzska žiadame o solidaritu.“
Tsipras uviedol, že SYRIZA, ktorá skončila druhá vo voľbách konaných 6. mája, je proeurópska. „Nechceme zničiť Európu,“ uviedol. Podmienky záchranného úveru, ktoré požadujú od Atén radikálne škrty, sú podľa neho „absolútne neúčinné“, keďže Grécko sa nachádza už piaty rok v recesii. Medzinárodní veritelia musia uznať svoje chyby a zmeniť prístup k riešeniu gréckych problémov, ak sa chcú vyhnúť katastrofe, dodal Tsipras.

Súvisiace články

Aktuálne správy