MMF vyzval Britániu, aby podporila ekonomiku

Londýn 22. mája (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Britániu, aby podporila domácu ekonomiku. Britské hospodárstvo totiž upadlo do recesie. Podľa šéfky MMF Christine Lagardeovej by sa malo uvažovať o pumpovaní ďalších peňazí do britskej ekonomiky. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré zrejme budú potrebné, patrí napríklad dočasné zníženie daní alebo zníženie úrokových sadzieb, uvádza sa vo výročnej správe fondu o Británii.
"Zotavenie ekonomiky sa, žiaľ, ešte nepresadilo a stále existujú neistoty," uviedla Lagardeová. Nezamestnanosť je vysoká a navyše dlhová kríza eurozóny ohrozuje pokrok, ktorý Británia urobila smerom k zotaveniu. Podľa MMF sú riziká ohrozujúce britskú ekonomiku veľké. Fond však ocenil program vlády na konsolidáciu verejných financií.
Britské hospodárstvo upadlo v 1. štvrťroku 2012 opäť do recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) tretej najväčšej ekonomiky Európskej únie (EÚ) klesol medzikvartálne o 0,2 %.
Britská centrálna banka (BoE) ponecháva svoj kľúčový úrok na rekordnom minime 0,5 %. V priebehu uplynulého 3,5 roka prostredníctvom takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania napumpovala do ekonomiky 325 miliárd GBP (takmer 402 miliárd eur).
Prekvapením bola dnešná správa o inflácii, ktorá ukázala, že jej tempo výrazne spomalilo. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v apríli kleslo na 3 % z 3,5 % v marci, informoval britský štatistický úrad. Inflácia je tak najnižšia od roku 2010. Ekonómovia počítali s jej poklesom na 3,1 %. Ešte na začiatku roka sa medziročná miera inflácie v Británii pohybovala nad 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy